Репортаж

«Ми для людей, не люди для нас!»: хто такі гарцери та чому вони допомагають українцям

Цими днями гарцери в Медиці та Пшемишлі допомагають українським біженцям.

Вони сплять у спальниках на підлозі пшемишльскої школи, харчуються стриманим меню з консервів, печива, макаронів та хліба і допомагають українським біженцям. Союз польського гарцерства (ZHP скорочено польською) – найбільша польська молодіжна скаутська організація, яка існує вже понад сто років. Головна ідея – виховання в скаутах (гарцерах) поваги та співчуття до кожної людини.

«Ми навчаємо життя, виживанню та як допомогти іншим у складних, критичних ситуаціях. Ми вчимо бути соціально корисними, активними та емпатичними. Тому ми не волонтери, ми приїжджаємо сюди служити, це наш обов’язок. Бог, Честь, Батьківщина – це відомий польський девіз, якого дотримуємося», — каже Пьотр Міколайчик, ZHP командир першої зміни Прикордонного підрозділу.

Цими днями гарцери в Медиці та Пшемишлі допомагають українським біженцям: приймають на кордоні, розподіляють гуманітарну допомогу на складах, надають біженцям гарячу їжу та напої, керують до інформаційних центрів. 

Вступити до лав гарцерства можна з 6 років. Тут керуються спеціальною виховною системою, мають власні правила та присягу. Навіть наймолодші діти носять мундири та вчаться військової муштри.

Сюди, на кордон, звісно, дітей не беруть. Тут служать підлітки від 16 років. Кажуть, що звикли до спартанських умов, їх тренували, тож ночівлі в залах шкіл сприймають як щось буденне. Головне – допомагати, а в яких умовах — уже не так важливо.

«Бо ми для людей, не люди для нас. Зараз на кордоні тяжко – дуже багато біженців, але ми зустрічаємо неймовірних людей. Вони дуже вдячні, що, тільки-но стають на польську землю, одразу отримують допомогу. Приємно бачити, як люди, мабуть, уперше за останній тиждень усміхаються, бо бачать, що про них є кому подбати», — каже Пьотр Міколайчик, ZHP командир першої зміни Прикордонного підрозділу

Вступити до гарцерства в Польщі може будь-яка дитина, не має значення соціальний, фінансовий статус або релігійні вподобання. Для дітей з інвалідністю є спеціальні підрозділи, де їх також вчать, як служити Батьківщині та допомагати іншим. Зараз у Союзі польського гарцерства налічується близько 130 000 скаутів.

Фото і текст Катерина Сенченко

Коментарі