Новини

Якщо є повітряна тривога — значить, є загроза: коли та чому вмикають сирени

Коли росія пускає в бік України ракети, тоді вмикається автоматичне сповіщення про те, що є повітряна загроза

За тиждень повномасштабної російсько-української війни у Чернівецькій області вже чотири рази пролунав сигнал повітряної тривоги. Після перших сирен влада міста покращила систему оповіщення. Волонтери розчистили більшу частину підвалів, які люди використовують як сховок.

Утім, багатьом буковинцям досі незрозуміло, за яких обставин вмикають тривожні сирени.

Найголовніше — сигнал повітряної тривоги вмикають, аби сповістити жителів міста та области про загрозу повітряного удару. Це роблять задля безпеки населення.

Коли росія пускає в бік України ракети, їх фіксують радари повітряної оборони, каже голова Івано-Франківської обласної військової адміністрації Світлана Онищук.

«Тоді йде автоматичне сповіщення про те, що є повітряна загроза. Система не бачить, куди летить ракета, в який бік України. Тому, коли фіксується запуск, то вмикається повітряна тривога. Закликаю прикарпатців серйозно ставитися до цього. І коли ви почули такі сирени, то переходьте у безпечне місце», — сказала Світлана Онищук.

У Чернівецькій обласній військовій адміністрації розповіли, чому ввімкнули сигнал повітряної тривоги у ніч проти 1 березня.

«По закритих каналах офіційний Київ повідомив про повітряну атаку Чернівецької области», — про це повідомив керівник управління цивільного захисту населення Олексій Гайдай.

Навчальних сирен бути не може

За умовами воєнного часу навчальні сирени заборонені.

Сигнал повітряної тривоги вмикає обласне управління цивільного захисту, яке працює в складі військових адміністрацій.

Оперативний черговий вмикає сирени в режимі «негайно», одразу після отримання інформації. Для того, щоб сирени запрацювали на все місто, потрібно орієнтовно 3 хвилини.

Оскільки система сповіщення є досить старою, для того, щоб її вимкнути, потрібно від 3 до 5 хв.

 

Коментарі