Новини

«У приватній власності»: чому в Чернівцях сирени лунали після відбою

У місті є допоміжні сирени, які у приватній власності.

Фото Possessed Photography, unsplash.com

28 лютого у деяких районах Чернівців продовжували лунати сирени після відбою повітряної тривоги. Це сталося через те, що деякі сирени – у приватній власності.

«Ми вживаємо всі можливі заходи, аби додатково інформувати населення про тривогу. Так, є допоміжні сирени у приватній власності. І за телефонним дзвінком від нас допомагають інформувати населення. Вчора одна з сирен спрацювала без нашого дзвінка. Власник побачив сповіщення про повітряну тривогу у мережах», — повідомляє пресслужба Чернівецької військової адміністрації.

Також у пресслужбі запевнили, що комунікацію з власниками приватної сирени вже налагодили. Тож більше таких ситуацій не буде.

Водночас голова Чернівецької міської ради зазначив, що сирену вмикає обласне управління цивільного захисту, яке працює в складі Чернівецької військової адміністрації.

«Оперативний черговий вмикає сирени в режимі «негайно» одразу після отримання інформації. Для того, щоб сирени запрацювали на все місто, потрібно орієнтовно 3 хвилини. Чому після відбою ще лунають сирени? Оскільки система сповіщення є досить старою, відбувається затримка. Для того, щоб сирена вимкнулася, потрібно від 3 до 5 хвилин. Краще цей час усе ж перечекати в укритті», — повідомив Роман Клічук.

Нагадаємо, 27 лютого у Чернівцях вперше пролунали сирени, які сповістили про повітряну тривогу. Проте містяни скаржилися на те, що у багатьох районах Чернівців їх зовсім не було чути або лунали дуже тихо. Тож наступного дня голова Чернівецької міської ради Роман Клічук звільнив начальника міського управління цивільного захисту населення  Володимира Самолюка, який відповідав за бомбосховища і систему оповіщення.

Учора, 28 лютого, у місті прозвучала сирена вдруге. Звук чули по всьому місту, а водночас про повітряну тривогу оповіщували церковні дзвони.

 

Коментарі