Репортаж

«О 5 ранку нас розбудив шум літаків. Потім почалися вибухи»: де у Чернівцях допомагають людям з усієї України

У Політехнічному професійному коледжі розташований один із пунктів збору речей для людей, які приїжджають до нас з інших областей.

На парковці гуртожитку Політехнічного коледжу, що на вулиці Каспрука, всі машини з номерами інших областей. Це одне з багатьох місць, де у Чернівцях поселяють людей, які вимушено покинули домівки через повномасштабний наступ російської армії на територію України. 

Неподалік входу до гуртожитку скромно стоїть жінка з дітьми. Вона не хоче, аби її знімали і вказували прізвище. Вагається назвати ім’я і представляється Іриною. Жінка приїхала з Києва до Чернівців 25 лютого.

«Вночі 24 лютого о 5 ранку нас розбудив шум літаків. Почалися вибухи. Почали збирати речі, але потім нас сповістили, аби ми спускалися у паркінг. Там сиділи до 15 години. Чули вибухи. Далі ми вирішили зібрати речі і поїхати».

Сім’я їхала своєю машиною. Кажуть, що виїхати було дуже важко через затори. 

Читайте також: Хтось вимагає маєтки, інші – дякують за хліб. Як реагують на допомогу переселенці у Чернівцях

Інші тимчасові переселенці неохоче реагують на те, що їх знімають журналісти і намагаються щось запитати.

Поки ми спілкуємося з директоркою коледжу Людмилою Фесік, під’їжджають нові машини. Вона особисто координує людей і підказує, що робити.

Здалеку, не виходячи повністю з машини, запитують, чи є місця для поселення. Адже, за словами поселенців, важко знайти місце, навіть за гроші. 

«Скільки людей? 7? Це одна родина? Поселимо!» – голосно відповідає з балкона Людмила Іванівна. 

Людмила Фесік каже, що станом на 25 лютого є люди з Києва і Херсона, інших міст. 

«145 місць у гуртожитку, є все необхідне, харчування теж. Селимо родинами».

На обід 25 лютого поселили близько 40 людей, але чекають більше.

Одразу біля гуртожитку – Політехнічний професійний коледж. Зараз там розташований один із пунктів збору речей для людей, які приїжджають до нас з інших областей.

Тут зустріли Наталю та Анну-Крістіну. Дівчата живуть неподалік політеху.

Кажуть, що прийшли через співчуття до людей, які змушені були покинути свої домівки і приїхати у Чернівці, рятувати свої життя, своїх рідних. 

«Стараємося не тривожитися і допомагати одне одному. Будемо приходити сюди час від часу, у разі потреби допомагатимемо. І, звісно, скидаємо гроші нашим ЗСУ», — каже Наталя.

Анна-Крістіна волонтерить уперше. До цього лише здавала донорську кров. 

«Просто ми в Чернівцях, у більш захищеному регіоні, відчуваємо потребу допомагати людям. Ми мусимо це робити. Хто має щось вдома, нехай принесуть сюди людям».

Чергова – жінка старшого віку. Соромиться представитися, але каже, що 25 лютого в пункт збору речей прийшли до пів сотні людей із допомогою. Дехто запитував, чим допомогти.

«Приносили продукти, каремати, подушки, ковдри, іграшки». 

Зараз у приміщенні коледжу, на вулиці Павла Каспрука, 2, чекають на волонтерів. Там плетуть маскувальні сітки.

У пункті збору у Політехнічному коледжі розповіли, що їм потрібні гігієнічні засоби, теплий одяг, вода, медикаменти: знеболювальні, жарознижувальні, антибіотики й антисептики тощо. 

Водночас у Чернівцях працює багато пунктів збору речей і цілодобово гуманітарний штаб. Він розташований у Резиденції молоді, що на Головній, 41. Там збирають їжу і речі першої необхідности, направляють їх у гуртожитки.

«Лише сьогодні ми відправили безліч речей та харчів (купа іншого просто не вмістилося в перший транш), за 3 години закупили й поробили 300 бутербродів для дітей із Києва, прийняли 2 тонни води та забезпечили нашу команду необхідною технікою», — пише у фейсбуку Олександр Гуляєв.

 

Перелік пунктів збору речей у Чернівцях:
• Політехнічний коледж (вул. Каспрука, 2)
• Резиденція молоді (вул. Головна, 41)
• Школа №8 (Роша)
• Школа №22 (вул. Південно-Кільцева)
• Школа №24 (вул. Фізкультурна, 5)
• Школа №28 (вул. Руська)
• Школа № 38 (Садгора)
• Школа №14 (вул. Шкільна)
• Чернівецький транспортний коледж (вул. 28 Червня, 73 ).

Коментарі