Новини

Буковинці масово здають кров: як зробити це правильно

Охочих стати донорами просять робити це свідомо і спершу ознайомитися з певними інструкціями.

Чернівецький обласний центр служби крови заготовляє цільну кров, плазму і тромбоцитну масу. Зараз біля Центру ажіотаж.

У коментарі Шпальті керівниця установи Анжеліка Каланча розповіла, що охочих стати донорами набагато більше, ніж вони очікували. Центр працює в посиленому режимі, а біля нього завжди черги.

«Виявили бажання допомогти більше людей, ніж хтось міг спланувати. Саме через це нам довелося велику частину охочих записати до резерву. Зараз проходить заготівля крови. Далі повинна бути переробка, і десь цю кров потрібно буде розміщати», — пояснила вона.

Анжеліка Каланча каже, що Буковина зараз забезпечує потреби у крові не тільки нашої области. Завдяки тому, що у нас ця акція триває вже 10 днів, і завдяки великій кількості волонтерів Чернівецька область наповнює банки крови і скеровує їх в інші області України.

«Ми на телефоні з усією Україною зі служби крови. Ми спрацювали у цій ланці пречудово. Дякую за це всім буковинцям».

Проте керівниця Центру наголошує і нагадує охочим волонтерам, що всі мають дотримуватися певної процедури і культури донорства.

«Люди у паніці приходять без попереджень. Хтось поїв, хтось — ні. Хтось документи не взяв. Так не можна. Будь ласка, перш ніж прийти і здати кров, ознайомтеся з протоколом донора», — наголошує вона.

Також у Центрі наголосили на тому, що здача крови повинна бути плановою та виваженою.

«Термін придатности крови – 20-30 днів. Щоб не було такого, що сьогодні ми заготуємо тисячу пакетів, а через 20 днів виллємо цю кров. Тоді потреба у ній може ще бути. Саме тому просимо вас не атакувати Центр усім одночасно, а робити це поступово, записуватися у резерв», — наголошує Анжеліка Каланча.

Також вона попросила всіх охочих прийти й стати донором стежити за інстаграм-сторінкою Центру. Там вони будуть поширювати всю актуальну інформацію про потреби крови, графік роботи та інші важливі поради.

Пам’ятка донора

– Для здавання крові донорам потрібно мати з собою паспорт та ідентифікаційний код (якщо це ID-картка, то довідку про місце реєстрації).

– Обмеження щодо ваги донора — 50 кг. Вік – від 18 років.

– У день здачі крові поснідати: солодкий чай (2-3 склянки), сік, компот, морс, хліб або батон із медом чи варенням, каші на воді без масла.

– За добу до здачі усунути з раціону жирну, смажену, гостру та копчену їжу, молочні продукти, яйця, шоколад, горішки, насіння соняшника.

– Не курити за 2 години до та після кровоздавання. Не вживати алкоголь за 48 годин.

– Для жінок здавання крові дозволено через 5 днів після закінчення менструації.

Коментарі