Новини

Відсьогодні стартує призов резервістів: кого це стосується

Резервісти першої черги — це переважно військові, які брали участь у війні на Донбасі.

Фото: shostkanews.city

Відсьогодні, 23 лютого, в Україні стартує призов резервістів першої черги в особливий період. Для цього президент України Володимир Зеленський видав спеціальний наказ «Про призов резервістів на військову службу».

Про це повідомили у Генштабі ЗСУ.

У ЗСУ пояснили, що резервісти оперативного резерву першої черги (ОР-1) — це військові, яких звільняють від строкової військової служби або з військової служби за призовом під час мобілізації.

За своїми професійно-психологічними характеристиками й станом здоров’я вони придатні до служби у військовому резерві та відповідають вимогам проходження служби у резерві під час особливого періоду.

Резервісти першої черги — це переважно військові, які брали участь у війні на Донбасі.

Призову підлягатимуть особи від 18 до 60 років — як офіцери, так і рядові. Максимальний термін служби — рік.

Що їм робити після оголошення призову?

У ЗСУ повідомляють, що резервісти ОР-1 повинні самостійно з’явитися у свої військові частини або територіальні центри комплектування та соціальної підтримки після телефонного дзвінка або повістки.

Якщо резервіст із визначених законом причин не підлягає призову, то повинен особисто надати документи, які б це підтверджували. За неявку чи ігнорування виклику — адміністративна або кримінальна відповідальність.

Резервісти ОР-1 проходитимуть службу в тих військових частинах і за тим фахом, де служили до цього та підписали контракт.

Наприклад, якщо військовий під час попередньої служи був водієм-механіком у частині А0000, то призиватимуть його в цю ж частину на цю ж військово-облікову спеціальність.

Відповідно до українського законодавства, за призваними резервістами зберігатимуть робоче місце та середньомісячну зарплату.

Що таке особливий період?

Згідно із законом «Про оборону України», особливий період — це той, що настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової) або доведення його до виконавців щодо прихованої мобілізації чи з моменту введення воєнного стану в Україні. Він охоплює час мобілізації, воєнний час і деякий період після завершення бойових дій.

А в законі «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» вказують, що особливий період — це період функціонування національної економіки, органів держвлади та місцевого самоврядування, ЗСУ та інших військових формувань, підприємств відповідно до виконання конституційного обов’язку щодо захисту незалежности та цілісности країни.

В Україні воєнного стану офіційно немає, а особливий період розпочався 18 березня 2014 року.

Коментарі