Новини

Підземні смітники біля кінотеатру «Чернівці»: у міськраді пояснили, як і хто обирав локацію

Біля кінотеатру «Чернівці» встановили 4 підземні смітники, таких локацій у місті буде 6.

Підземні смітники, які встановили на вулиці Університетській, біля кінотеатру «Чернівці», викликали дискусії серед містян. Одним ідея подобається, хтось же каже, що варто було шукати іншу локацію для смітників.

У коментарі Шпальті колишня головна архітекторка міста Наталя Хілько розповідає, що радила встановити підземні смітники в іншому місці. За її словами, біля зупинки вони не доречні.

«Ці підземні смітники планували встановити позаду кінотеатру. Там, де неофіційно торгують квітами, є майданчик з ухилом. Мені здається, що там було б комфортніше. І, з естетичного боку, розумніше. Адже це все одно смітники, і є нюанси, коли вони переповнені або невчасно прибрані. Я ніколи не бачила, щоб їх встановлювали на пішохідній частині. Це буде неприваблива туристична локація», — каже Хілько.

Вона додала, що потрібно було вивчити наявність комунікаційних мереж на вулиці Заньковецької та спробувати перемістити їх так, щоб встановити підземні смітники.

«Вони недешеві. Але щодо інших об’єктів проводили громадські консультації, а тут їх не провели. Варто було б фахівців спитати чи поцікавитися думкою спілки архітекторів. Потрібно було поговорити з фахівцями і вибрати інше місце. Кожен урбаністичний крок має бути зважений», — розповідає Наталя Хілько.

Заступник міського голови Ігор Крохмаль зазначив, що створювали спеціальну робочу групу, і саме вона обирала місце для встановлення підземних смітників:

«До її складу входив і головний архітектор міста, і фахівці Департаменту благоустрою. Не можливо встановити підземні смітники на місці сміттєвих контейнерів на вулиці Заньковецької, адже там комунікаційні мережі. Технічно це не можливо було зробити. Тож вирішили розділити підземні смітники на дві частини: чотири на розі вулиці 28 Червня, і чотири тут, біля кінотеатру», — каже Крохмаль.

Він додав, що під стіною, на місці кіоску, їх встановити теж не можна, адже там створять стінопис Назарія Яремчука.

«Ми повинні розуміти, що ці смітники вивантажуватимуть вручну. І штовхати їх аж звідти до дороги не зручно. І в європейських містах є випадки, коли смітники встановлювали в таких місцях. Це буде абсолютно герметично, естетично та зручно. Просто людям треба звикнути і зрозуміти, для чого це роблять», — пояснив він.

Крохмаль підсумував, що таких локацій у Чернівцях буде шість. Це дозволить покращити санітарний стан міста, зокрема у його центральній частині.

Коментарі