Новини

Яку безкоштовну меддопомогу можуть отримати українці у приватних лікарнях

Безоплатна допомога надається тільки тими приватними центрами та лікарями-ФОП, які уклали договори з НСЗУ.

У Національній службі здоров’я розповіли, яку безоплатну медичну допомогу можна отримати у приватних лікарнях та лікарів-ФОП.

Про це в опублікованому на фейсбук-сторінці Нацслужби відео повідомила представниця прес-служби НСЗУ Христина Петрик.

Так, якщо пацієнти укладають декларацію із сімейним лікарем, педіатром або терапевтом, які працюють у приватній лікарні чи є фізичними особами-підприємцями, то й обслуговуються у них безоплатно. Тобто отримують консультації, базові аналізи та обстеження, призначення та електронні рецепти на «Доступні ліки» й інсулін безоплатно.

Безоплатна допомога надається тільки тими приватними центрами та лікарями-ФОП, які уклали договори з НСЗУ. Обсяг допомоги, яку можна отримати безоплатно, залежить від пакета, за яким заклад підписав контракт з НСЗУ.

Безкоштовні консультації вузьких спеціалістів доступні у приватних закладах, які уклали договори із НСЗУ за «амбулаторним» пакетом.

Отримати консультації безоплатно можна за наявності електронного направлення. Без направлення можна звернутися до гінеколога, психіатра, нарколога, стоматолога, фтизіатра та лікаря, в якого пацієнт із хронічним захворюванням перебуває під наглядом.

«У приватних центрах також можна безоплатно спостерігати за перебігом вагітності й зробити всі необхідні обстеження, готуючись до пологів. Для цього потрібно обрати заклад, який має договір із НСЗУ за пакетом «ведення вагітності в амбулаторних умовах». Направлення до гінеколога для спостереження вагітності не обов’язкове», – додала вона.

Також без наявності електронного направлення можна вакцинуватися від COVID-19 у тих лікарів-ФОП та приватних закладах, які мають договір із НСЗУ за пакетом “вакцинація від COVID-19”.

За даними НСЗУ, пріоритетні амбулаторні послуги із раннього виявлення новоутворень також можна проходити у лікарів-ФОП та у приватних центрах, які уклали договори з НСЗУ за пакетами «мамографія», «бронхоскопія», «колоноскопія», «гістероскопія», «цистоскопія» та «гастроскопія».

Для таких обстежень пацієнти повинні мати електронні направлення.

Також приватні заклади за договорами з НСЗУ у 2022 році надають мобільну паліативну допомогу, гемодіаліз, послуги з реабілітації, для отримання яких також необхідне направлення.

За словами Петрик, наразі понад тисяча приватних закладів надають безоплатну допомогу за договорами з НСЗУ за Програмою медичних гарантій.

«Щоб дізнатися, які саме послуги приватний заклад чи лікар-ФОП надають безоплатно, необхідно на сайті НСЗУ відкрити розділ «е-Дані» та дашборд «Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій» або зателефонувати до контакт-центру 16-77», – уточнила вона.

Крім того, про це можна дізнатися й в реєстратурі самих закладів охорони здоров’я.

 

 

Коментарі