Новини

Заклик до санкцій проти Росії та саміт про ядерну зброю: що сказав Зеленський у Мюнхені

Зеленський закликав не закидати Україну інформацією про можливе вторгнення, натомість  підтримувати армію та вкладатись в економіку держави.

Фото: ОП

Сьогодні, 19 лютого, президент України Володимир Зеленський виступив на Мюнхенській безпековій конференції. Він заявив про скликання саміту країн-учасниць Будапештського меморандуму. Якщо він не відбудеться або не надасть Україні гарантій безпеки, Київ визнає меморандум 1994 року (про відмову від ядерної зброї) недійсним. Про це повідомляє Суспільне.

Участь Зеленського у конференції на тлі загострення на Сході України від російських бойовиків та загрози вторгнення Росії була спірна. Так, президент США напередодні заявив, що поїздка Зеленського зараз за кордон є «немудрим рішенням».
Проте Зеленський все ж поїхав, заявивши, що Україну досі захищають досвідчені військові.

«Я снідав сьогодні зранку ще в Україні, і повечеряю теж вдома», — заявив Зеленський, кажучи, що не залишає країну ненадовго.

Розпочав Зеленський промову зі слів: «Україна хоче миру, Європа хоче миру, світ каже, що не хоче воювати, а Росія, що не хоче нападати. Хтось з нас бреше».

Що важливого сказав Зеленський
— «Навіть діти розуміють, наскільки безглуздо звучать заяви про те, що обстріли ведуться з боку України»;
— заявив що ООН, яка має захищати мир, не може захистити навіть країн-засновниць та ігнорує Кримську платформу;
— анексія Криму і війна на Донбасі – це удар по усьому світу. Це не війна в Україні, це війна в Європі;
— запропонував скликати саміт держав — постійних членів Ради безпеки ООН за участю Туреччини та Німеччини з метою розв’язання проблем з безпекою в Європі;
— «Щоб дійсно допомогти Україні – не потрібно постійно говорити про дати ймовірного вторгнення»: Зеленський закликав країн не закидати Україну інформацією про можливе вторгнення та даних розвідок, а натомість вводити санкції, постачати зброю, підтримувати армію та вкладатись в економіку держави.
— заявив, що чекати поки вторгнеться Росія, а потім вводити санкції «коли в України вже не буде кордонів» — безглуздо. Натомість закликає робити це зараз.
— наголосив, що Україна йтиме лише дипломатичним шляхом мирного врегулювання. Крим і окупований Донбас обов’язково повернуться в Україну лише мирним шляхом.

Завершив промову Зеленський зі словами: «Я не знаю, чого хоче президент РФ, тому пропоную зустріч».

Коментарі