Новини

Чорнобильську зону відчуження закривають для туристів: яка причина

Це пов’язано з загрозою російської агресії та близькістю кордону з Білоруссю.

Фото: steemkr

Із 19 лютого чорнобильську зону відчуження закривають для туристів. Це роблять через загрозу вторгнення Росії через кордон Білорусі. Про це повідомив член громадської ради Держагентства з управління зоною відчуження Ярослав Ємельяненко.

За його словами, офіційного повідомлення про закриття ще не було, а причиною називають технічні проблеми. Проте це не зовсім так.

«Ми розуміємо, що скоріше за все це пов’язано з загрозою російської агресії та близькістю кордону з Білоруссю […]. За даних умов ми розуміємо турботу про безпеку українців та іноземних гостей».

Ємельяненко каже, що в разі чого за допомогою сучасних технічних засобів можна буде легко простежити переміщення Росії на кордонах, а коли стане безпечніше — знову відкрити зону відчуження.

«Приймаючи до уваги те, що сучасні технічні засоби дають змогу в реальному часі бачити будь-які переміщення Збройних сил всіх сторін та швидко на них реагувати, а також відсутність рекомендацій від влади залишити Київ, сподіваємося, що заборона відвідувати Чорнобиль вже скоро буде скасована», — написав Ємельяненко.

Зазначимо, що раніше супутники помітили у Білорусі на річці Припʼять понтонний міст, які встановили військові. Про це пише The Insider.
Білорусь пояснила його наведення потребами навчань та обіцяє його розібрати. Проте за словами західних ЗМІ, війська РФ можуть зайти в Україну саме через територію Білорусі. Розвідки країн Заходу відображали цей сценарій на картах.

Коментарі