Новини

Сайти Дії, Міноборони, ЗСУ та українських банків атакували хакери з чотирьох країн. Що сталося?

Зараз ресурси частково відновили.

mika-baumeiste/unsplash

Команда працівників застосунку «Дія» увечері, 15 лютого, відбила атаку хакерів із чотирьох країн: Росії, Китаю, Чехії й Узбекистану. Кібератак також зазнали сайти Міноборони, ЗСУ, українських банків та Українського радіо. Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у Telegram.

За його словами, атака на Дію відбулася вслід за банками.

«Приблизно о 20:00, услід за банками, потужна DDoS-атака розпочалася і на портал «Дія», що було очікуваним. Початковий вектор – Росія і Китай. Десь 600 тисяч пакетів шкідливого трафіку в секунду», — пише Михайло Федоров.

Атака на ресурс потім повернулася з Чехії та Узбекистану, та її відбили. Для користувачів Дії вона залишилася непомітною.

Що передувало?

Вчора, 15 лютого, у декількох банках перестали працювати мобільні застосунки чи сайти фінансових установ. Зокрема кібератаки зазнали Приватбанк і Ощадбанк. До того ж упродовж дня користувачі Приватбанку отримували повідомлення від зловмисників, де було вказано про проблеми в роботі фінансової установи.

Того ж вечора про атаку на Українське радіо розповів член правління Суспільного, відповідальний за платформу радіо, Дмитро Хоркін.

«Упродовж останньої години (близько 19:00 ред.) на сайт Українського радіо здійснено DDoS-атаку. Наші ресурси витримали. Фахівці радіо зараз здійснили заходи щодо максимально надійної роботи мовлення, зокрема онлайн», – каже Хоркін.

Також 15 лютого зник доступ до сайтів Міноборони та ЗСУ, а пізніше почалася атака на Дію.

«Цілком можливо, що агресор вдався до тактики дрібних капостей, адже здебільшого його агресивні плани не спрацьовують», ㅡ заявили у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Пресслужба Міноборони розповіла, що зараз там відновлюють штатну роботу сайту. Поки повідомлення міністерства можна отримати у Facebook, Twitter і на сайтах інформаційних ресурсів.

 

Коментарі