Новини

На відповідь — 48 годин: Україна вимагає точні дані щодо військової активності Росії

У разі відсутності відповіді або надання недостатньої чи неналежної інформації Україна звернеться до РФ та решти держав-учасниць Віденського документа щодо скликання надзвичайної зустрічі.

Фото: slovoidilo.ua

Відповідно до розділу III Віденського документа українська влада звернулася до Росії із запитом надати детальні роз’яснення щодо військової діяльності у тимчасово окупованому Криму та районах, прилеглих до території України.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у твітері.

Зокрема Кулеба розповів, що згідно з положеннями Віденського документа, РФ мусить повідомити про:

— точні райони проведення військової діяльності;

— дати її завершення;

— найменування, підпорядкованість та кількість військових формувань;

— типи озброєнь та військової техніки, які беруть участь у військовій діяльності.

Читайте також: Незнання історії німецькими високопосадовцями призводить до політичних помилок: колонка українця в Німеччині

«Росія має 48 годин на відповідь. У разі її відсутності або надання недостатньої чи неналежної інформації Україна звернеться до РФ та решти держав-учасниць Віденського документа щодо скликання надзвичайної зустрічі, на якій Росія повинна буде надати роз’яснення», — пише міністр.

Що відомо?

Росія продовжує накопичувати війська на тимчасово окупованих територіях України і навколо її кордонів. Кремль вимагає гарантій щодо нерозповсюдження НАТО на схід та відмову країн Альянсу від своєї політики безпеки, повідомляє Укрінформ.

У разі відмови Заходу російська влада публічно погрожує застосувати заходи «військового і військово-технічного характеру».

За даними Reuters, американська компанія «Maxar Technologies» опублікувала супутникові знімки, на яких видно додаткові війська Росії поблизу українського кордону та на території тимчасово окупованого Криму.

У компанії заявляють, що знімки зробили в середу та четвер. Зокрема ідентифікували 550 великих військових наметів, а також декілька сотень транспортних засобів в селі Октябрьске біля Сімферополя та поблизу селищ Новоозерне та Славне. У Білорусі знімки показали додаткові скупчення військ, техніки та гелікоптерів поблизу Гомеля, що розташований менше ніж за 25 кілометрів від українського кордону.

Коментарі