Новини

Гроші на культуру та житло військовим: про роботу депутатів Єдиної Альтернативи в обласній раді

За рік роботи депутати цієї фракції ініціювали виділення коштів на культурні програми, дороги та житло учасникам бойових дій АТО-ООС.

8 лютого депутати Чернівецької обласної ради від фракції «Єдина Альтернатива» звітували про роботу. Вони розповіли, що вдалося зробити за 2021 рік.

За словами голови фракції Володимира Мороза, команда «Єдиної Альтернативи» є досить молодою. Партію створили 1,5 року тому, мало хто з депутатів має досвід у політиці. Водночас працюють злагоджено та усвідомлюють відповідальність перед виборцями.

В обласній раді партію представляють дев’ять депутатів. Усі працюють у різних комісіях та є лідерами за поданими запитами і відвідуваністю.

«Усього депутати фракції мали 169 виступів, 80 доповідей і співдоповідей та ініціювали 19 запитів. Це також одні з кращих показників», — зазначив Володимир Мороз.

Дороги та інвестиції

Борис Колісник — член комісії з розвитку підприємництва, агропромислового розвитку та земельних відносин, який представляє Заставнівщину та Кіцманщину. Одним із вдалих прикладів роботи в облраді вважає ремонт дороги у напрямку Малий Кучурів-Юрківці. 

«Це понад 5 кілометрів дороги, яка була розпочата торік та буде завершена 2022-го. На ці роботи залучили понад 100 мільйонів гривень», — зазначив він.

Також він додав, що у пріоритеті ремонт доріг у напрямку населених пунктів Дорошівців, Василева, Репужинців та Кострижівки, де можна розвивати туристичний напрямок.

За словами Бориса Колісника, наразі триває введення в експлуатацію харчоблоку у Заставнівській середній школі №2. Очікують виділення цього року коштів для харчоблока Заставнівської опорної школи. 

«Ми надали фінансову допомогу Заставнівській міській раді для розробки кошторису під потужний проєкт — спортивний комплекс на базі Заставнівської опорної школи».

Культура та освіта 

Олександр Шкурідін — заступник керівника фракції, член бюджетної комісії. Розповів, що пріоритетним напрямком виділив для себе галузь культури.

Він вважає важливим той факт, що цьогоріч колеги підтримали ініційовану ним пропозицію: на 2022-й розділити фінансування програми розвитку культури окремо на проєкти Буковинського культурного фонду та програму розвитку культури. 

«Торік усі кошти за цією програмою спрямували на Буковинський культурний фонд. Тож обласні комунальні установи не змогли зреалізувати ті заходи, які є в плані роботи. 2022 року завдяки цьому рішенню всі комунальні установи галузі культури зможуть проводити різні заходи», — зазначив він.

Крім того, Олександр Шкурідін ініціював на 2022 рік виділення 3 млн гривень на академічні виплати для працівників обласного муздрамтеатру, філармонії та театру ляльок.

Також він ініціював виділення коштів з обласного бюджету на проживання та харчування учасників фестивалю «Буковинські зустрічі», який уже 32 раз відбувся у Чернівцях.

Депутат Юрій Лесюк працює над питанням розвитку Чернівців, охорони здоров’я, освіти, спорту та діяльности обласної ради як органу місцевого самоврядування.

Охорона здоров’я

Михайло Гнатюк входить у постійну комісію охорони здоров’я. Він опікується в обласній раді напрямком дитячої медицини, оскільки працює в педіатрії і хоче покращити медичну службу.

«Імовірно буде можливість створення територіального об’єднання медичних установ. Хотілося б об’єднати обласну дитячу лікарню з міською, створити один медичний простір, аби покращити лікування, обстеження та перебування хворих у цьому закладі. Для кращого розвитку надання медичної допомоги за міжнародними стандартами», — зазначив він.

Також Михайло Гнатюк зауважив, що наразі потрібні кошти для придбання комп’ютерного томографа в онкодиспансері.

Програми для учасників бойових дій

Депутат Андрій Пуздряк, який опікується учасниками бойових дій та їхніх сімей, зазначив, що за підтримки бюджетної комісії винайшли кошти за програмою покращення житлових умов учасників бойових дій, осіб 1-2 групи інвалідности, внутрішньо переміщених осіб та військовополонених учасників бойових дій АТО-ООС.

«Сума 2 млн гривень для області не значна, але це якась альтернатива. Бо в області є внутрішньо переміщені особи, які чекають уже впродовж семи років кошти, аби покращити житлові умови. Програмою передбачено до 600 тис. грн на одного представника. За ці кошти вони зможуть придбати хату чи господарство у селі», — зазначив він. 

Також запровадили важливий проєкт, який дасть можливість учасникам бойових дій реалізувати власну справу.

Транскордонне співробітництво

Оксана Філіпова — заступниця голови комісії з інвестиції, регіонального розвитку та транскордонного співробітництва. Для неї це перший рік депутатства у раді. 

«Ми почали працювати над проєктом комплексної ефективної та безпечної системи водовідведення та каналізування у чернівецьких громадах. Це питання, пов’язане зі співпрацею з нашими партнерами з Румунії», — зазначила вона.

Крім того, у рамках транскордонної співпраці зрушили з мертвої точки проєкт формування пункту пропуску у Селятинській громаді. Це буде величезний поштовх для розвитку цієї громади.

Будівництво

Володимир Мороз, який є головою постійної комісії з питань будівництва, архітектури, інфраструктури, житлово-комунального господарства та транспорту, вважає, що на цій посаді головним є співпраця з різними рівнями рад та обласною державною адміністрацією.

«Ми вважаємо, як депутати обласної ради маємо брати участь у розподілі, контролі коштів, які повинні йти на будівництво комунальних доріг. Це повинно бути обов’язковим. На жаль, наша комісія з питань будівництва не представлена у фонді державного регіонального розвитку, що є нонсенсом. Наша комісія ініціювала підвищення кошторисної заробітної плати під час визначення вартости будівництва, що дає будівельникам працювати прозоро і дає надходження до бюджету. Бо буковинці, а особливо будівельники, масово  виїжджають на роботу за кордон, і ми відчуваємо голод у робітниках будівельних професій», — зазначив він.

Онлайн-медіа «Шпальта» висвітлюватиме річний звіт кожної фракції у Чернівецькій облраді раді, якщо депутати такий проводитимуть.


Фото Ігоря Константинюка

Коментарі