Новини

У Дії з’явилося шість нових послуг: як ними скористатися

Це зміна місця реєстрації, шеринг техпаспорта, довідка про несудимість, опитування громадської думки, автоматична реєстрація будівництва та керування грошовою допомогою.

Фото business.ua

У Дії з’явилася низка нових функцій. Чотири з них — у самому застосунку і ще дві — на онлайн-порталі.

Як повідомляє The Village, нові послуги представили на Diia Summit 2022.

Це зміна місця реєстрації, шеринг техпаспорта, довідка про несудимість, опитування громадської думки, автоматична реєстрація будівництва та керування грошовою допомогою.

Шеринг техпаспорта

Відтепер у застосунку можна поширити техпаспорт людині, яка користується вашим авто. Заявку оброблятимуть до години.

Щоб поділитися техпаспортом, потрібно:

— зайти в меню «Послуги»;

— обрати «Шеринг авто», а далі натиснути «Поділитися авто»;

— обрати потрібний транспортний засіб;

— вказати термін для іншого користувача;

— зробити запит на дані користувача через QR-код або посилання.

Далі людина повинна підтвердити запит, поділитися даними та підписати заяву електронним підписом. У застосунку сповіщатимуть про це. Власник авто також повинен підписати заяву. Коли її перевірять у МВС, техпаспорт зможе застосовувати тимчасовий користувач.

Зміна прописки

Відтепер послуга зміни місця реєстрації доступна на всій території України.

Щоб змінити прописку, потрібно:

— в меню «Послуги» вибрати «Зміна місця реєстрації»;

— заповнити заявку, де варто вказати майбутню адресу реєстрації, дані власника помешкання (якщо житло належить не вам), поточну адресу реєстрації (якщо є) і контактні дані.

Ті, хто мешкає у власному житлі, отримають підтвердження автоматично. Ті, хто винаймає, отримають підтвердження запиту від власника.

Послуга платна — від 37 до 62 гривень.

Опитування

В опитуваннях зможуть брати участь користувачі старші 14 років. Деякі опитування будуть доступними лише певним категоріям, до прикладу, лише тим, хто має посвідчення водія в Дії.

Щоб скористатися новою функцією, потрібно в меню «Послуги» обрати «Опитування» і взяти участь в активних голосуваннях. Наразі в застосунку є два таких: про найкориснішу цифрову послугу і про роздачу смартфонів вакцинованим літнім людям.

Довідка про несудимість

Також у Дії тепер можна отримати довідку про несудимість. Раніше цей документ потрібно було оформлювати в сервісних центрах МВС або через посередників.

Ця довідка необхідна для військкомату, для влаштування в деякі компанії на роботу, для оформлення закордонного паспорта, візи, а також для отримання громадянства в іншій країні та оформлення посвідки на проживання за кордоном.

Щоб замовити її, потрібно в меню «Послуги» обрати «Довідки», вказати тип запиту (скорочена або повна довідка) й заповнити дані про себе. Документ оформлять упродовж 30 днів. Коли він буде готовим, у застосунку з’явиться сповіщення.

Автоматична реєстрація будівництва

Раніше на розгляд цієї реєстрації у Дії потрібно було 10 робочих днів. Відтепер послугу надаватимуть автоматично, а замовник отримуватиме результат одразу.

Керування грошовою допомогою

На порталі «Дія» тепер можна продовжити або припинити грошову допомогу внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Раніше вони кожні пів року збирали довідки для того, щоб підтвердити своє право отримувати грошову допомогу.

Тепер же можуть зайти на портал і зазначити в заявці, що ніякі дані, на підставі яких надають допомогу, не змінилися. Потім заявку потрібно підписати електронним підписом та надіслати.

Коментарі