Новини

Зміцнення безпеки та розвиток торгівлі: Польща, Велика Британія та Україна створюють альянс

Обидві країни заявили про готовність надати Україні зброю на тлі агресії Росії.

Фото: Council of Geostrategy

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна, Польща та Велика Британія створюють малий альянс. Він має зміцнити безпеку України на тлі загрози чергового вторгнення Росії, а також розвинути торгівлю між державами. Про це Кулеба повідомив у Facebook.

За його словами, цей альянс стане об’єднанням країн, які поділяють спільні принципи. Країни альянсу усвідомлюють «безпекові загрози Європі та стратегію протидії викликам з боку РФ». Вони заявили, що готові до конкретних дій.

«Ми не можемо чекати безпеки та процвітання десь у майбутньому, коли станемо членами ЄС і НАТО. Вони потрібні нам вже сьогодні. Тому ми вже сьогодні досягаємо практичного зміцнення, гуртуючи дружні та близькі за духом країни у малі альянси», — пояснив міністр.

Ініціювали цей альянс українці ще у жовтні минулого року. Це не перший альянс України: ми вже входимо в «Люблінський трикутник» з Польщею і Литвою, «Квадригу» з Туреччиною та «Асоційоване тріо» з Грузією і Молдовою. За словами міністра, усі ці формати вже сьогодні приносять Україні конкретні переваги.

Зазначимо, що і Польща, і Велика Британія неодноразово підтримували Україну на тлі російської агресії. Так, Польща спільно з Литвою розкритикувала Німеччину за блокування постачання зброї в Україну. 27 січня Сейм Польщі засудив агресивні дії Росії та попросив уряди країн ЄС і НАТО надати всебічну підтримку Україні. Пізніше Польща заявила про готовність надати Україні оборонне озброєння. Зокрема, йдеться про боєприпаси, ПЗРК «Грім» і дрони різного типу.

А Велика Британія ще 18 січня передала Україні партію міжнародної технічної допомоги — зокрема нові легкі протитанкові засоби. Пізніше там повідомили, що направлять додаткові війська усіх типів до північних і східних кордонів НАТО через посилення загрози з боку Росії. До того ж цього тижня Україну має відвідати прем’єр-міністр Британії Борис Джонсон. Він проведе телефонну розмову з Путіним.

 

Коментарі