Новини

Зможуть лікувати найдрібніші пухлини: у Чернівцях будують бункер для лінійного прискорювача

Завершити роботи планують до кінця 2022 року.

У Чернівецькому онкологічному центрі будують бункер для лінійного прискорювача. Тут надаватимуть спеціалізовану висококваліфіковану оперативну допомогу не лише місцевим мешканцям, але й пацієнтам зі значної частини Західного регіону, зокрема й жителям Івано-Франківської, Тернопільської, Хмельницької областей. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я України.

Зазначають, що для споруди лінійного прискорювача особливі вимоги, тому, зокрема, стіни вимурували завтовшки у два метри. Це необхідно, аби затримати іонізуюче випромінювання, яке генерує прискорювач. 

Наразі тут освоюють 4 млн гривень, які виділила обласна рада наприкінці минулого року.

Загальна вартість робіт – 24 млн грн. Бункер для прискорювача зводять  в онкодиспансері у рамках реалізації програми Президента України «Велике будівництво».

Як розповів «Шпальті» директор Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА Олег Чорний, наразі триває будівництво спеціалізованого бункера, для якого закуплять лінійний прискорювач.

«Бункер плануємо здати в експлуатацію до кінця року. Для нього закупимо лінійний прискорювач. Це високоспеціалізоване лікування, апарат дозволяє опромінювати надзвичайно дрібні пухлинні маси, не вражаючи здорові тканини», — каже Олег Чорний.

Директор Буковинського клінічного онкологічного центру Ігор Малишевський розповів «Шпальті», що замовником об’єкта є управління капітального будівництва (УКБ). Вони оголошували тендер, підбирали підрядника та проводять роботи. 

«Наразі нам відомо, що приміщення планують здати в експлуатацію в другому кварталі 2022 року. Вартість об’єкта — 24 млн гривень. Але туди ще потрібно обладнання, яке коштує близько 70 млн гривень», — каже він.

Ігор Малишевський зауважив, що наразі працюють над тим, що наша область потребує саме такого лінійного прискорювача для лікування пацієнтів з онкологічною патологією в онкоцентрі.

«Ми проводимо лікування на обладнанні, якому вже 20 років. Воно вичерпало себе морально та технічно. Поки не отримаємо сучасне, наші пацієнти їздитимуть в інші області», — каже він.

Також Ігор Малишевський зазначив, що установа уклала угоди з НСЗУ, тому все лікування в онкоцентрі безкоштовне.

До речі, Хмельницький обласний протипухлинний центр придбав за 60 мільйонів гривень систему лінійного прискорювача для лікування онкохворих у липні минулого року.

Довідка

Опромінення лінійного прискорювача діє безпосередньо на пухлину, а здорові тканини залишаються неушкодженими.

Коментарі