Новини

Уперше за 20 років: український корабель «Ноосфера» відправляється в експедицію до Антарктиди

Судно оснащене системою динамічного позиціювання.

Фото: Суспільне Одеса

Сьогодні, 28 січня, корабель українського науково-дослідного флоту «Ноосфера» відправляється у свій рейс до Антарктиди.

Як повідомляє пресслужба Офісу Президента, це буде перший за 20 років вихід українського корабля в Південний океан.

«Символічно, що рейс «Ноосфери» починається саме 28 січня, у День відкриття Антарктиди. Трохи більш як двісті років тому перші три експедиції змогли пробитися крізь кригу до берегів недоступного Білого континенту. У складі однієї з них був українець Іван Завадовський», — ідеться в повідомленні.

У відомстві кажуть, що криголам «Ноосфера» є першим українським судном, який оснащений системою динамічного позиціювання.

Раніше ми писали, що українські полярники зі станції «Академік Вернадський» підтримали кліматичний марш, який відбувся в Києві. Вони сфотографувалися в літньому одязі в Антарктиді, аби показати наслідки змін клімату.

Довідка

Динамічне позиціювання — система, призначена для утримання судна в заданій позиції й (або) на встановленому курсі, його переміщення на невеликі відстані та автоматичне проходження вздовж визначеного маршруту з високою точністю.

«Ноосфера» — судно-криголам і флагман українського науково-дослідного флоту.

19 серпня 2021 року Національний антарктичний науковий центр України та установа «Дослідження та інновації» Великої Британії підписали акт про купівлю корабля.

Коментарі