Новини

Українські полярники сфотографувалися в літньому одязі посеред Антарктиди — вони підтримали кліматичний марш

Полярники кажуть, що на роботі чи не щодня спостерігають наслідки зміни клімату, саме тому вони підтримують марш.

Фото: Фейсбук Національний антарктичний науковий центр.

Українські полярники зі станції «Академік Вернадський» підтримали кліматичний марш, який відбудеться у Києві. Вони сфотографувалися у літньому одязі в Антарктиді, аби показати наслідки змін клімату. Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

Полярники кажуть, що на роботі чи не щодня спостерігають наслідки зміни клімату. Саме тому вони підтримують кліматичний марш і сфотографувалися в літньому одязі. Вони хочуть привернути увагу до проблеми глобального потепління та аномальних процесів в унікальних екосистемах Антарктики.

«Ми підтримуємо марш і закликаємо всіх дбати про нашу планету!» – проголосила команда 26-ї УАЕ.

Науковці станції зазначають, що саме в Антарктиді, як ніде більше на планеті, можна побачити наслідки зміни клімату, адже за останні 50 років середня температура на континенті зросла на + 3 С⁰ – це як різниця клімату між Україною та Скандинавією.

Підвищення температури призводить до значних змін в екосистемі: тануть льодовики, змінюється хімічний склад океану, Антарктида «зеленіє», а деякі види тварин захоплюють території, на яких їм не місце.

Кліматичний марш відбудеться у столиці та низці українських міст у неділю, 26 вересня.

Організатори акції кажуть, що цього літа світ ще сильніше відчував наслідки кліматичної кризи — до прикладу, повені в Європі, Китаї та Індії чи лісові пожежі в Туреччині і Греції.

Серед вимог учасників Кліматичного маршу зокрема:

— збільшення фінансування у державному бюджеті на заходи зі скорочення викидів парникових газів та адаптації до зміни клімату;

— відмова від дотацій у збиткову вугільну галузь;

— закладення коштів у підвищення енергоефективности будівель;

— розвиток системи державного моніторингу якости повітря.

 

Коментарі