Інтерв'ю

Для підприємств подорожчав газ: як це вплине на ціну хліба та інші важливі продукти

Декотрим буковинським виробникам нададуть пільгу на паливо, але це навряд чи стримає ріст цін.

У січні вчергове зросла ціна на природний газ для підприємців. Так, вартість однієї тисячі кубометрів збільшилася в середньому в 1,5 раза (наприклад, у постачальника ТАС Енергія країни — з 38,35 до 57,5 за кубометр). Це призвело до підвищення цін на продукти та послуги, які виготовляють і надають буковинські підприємці.

«Працюємо без прибутку»

Директор АТ «Чернівецький хлібзавод» Богдан Гончар каже, що через подорожчання газу ціна на хліб почала зростати ще в жовтні 2021 року. 

«Ми з жовтня піднімаємо ціну на свої вироби, реалізація впала, хлібзавод працював декілька місяців без прибутку».

За його словами, вартість хліба буде й надалі залежати від вартости газу. Якщо паливо стабілізується, утримають ціну на продукт.

«У січні у нас була різна ціна на газ, бо змінювали декілька постачальників. Наприклад, на початку січня вона становила 40 грн за куб, відтак була і нижчою. Але був період із ціною 46 грн, а ще транспортування. Якою буде вартість газу у лютому, ще не знаємо. Наразі в уряді ухвалили постанову про регулювання цін на соціальні продукти, тож будемо враховувати це під час формування ціни на соціальні сорти хліба», – зазначив директор хлібокомбінату.

Богдан Гончар пояснює, що хлібзавод не може стримати ціну на продукцію, коли всі складові ростуть, бо підприємство працює легально, сплачує податки і не має фінансової подушки.

«Ми працюємо по-білому, тому нам важче. Дрібні фірми, які працюють напівлегально, можуть собі дозволити стримати ціну».

На хлібзаводі розглядають можливість перевести декотрі печі на альтернативні види палива, але це теж вимагає додаткових інвестицій. Крім того, кажуть, ті ж пелети теж подорожчали.

Вісім підприємств отримають пільгу на газ

Водночас у Чернівецькій обласній державній адміністрації повідомили, що вісім буковинських підприємств, які виготовляють соціально значущі продовольчі товари, отримають пільги на газ. Зокрема сім із них подали заявку на пільги у лютому. Це АТ «Чернівецький хлібокомбінат», ФОП Чоботар В.І., ПАТ «Чернівецький олійно-жировий комбінат», ПП СВТФ «ІЗА», ФОП Олійник Марія Іванівна, ФОП Андрущак Юлія Іванівна, ТОВ «Кадекс».

«Є перелік підприємств, затверджений наказом Мінагрополітики, куди входять підприємці Чернівецької области, які мають право на пільгу. Це виробники соціальних продуктів: хлібобулочних виробів, курятини, олії, яєць. Заявку на пільгу потрібно подавати щомісяця. Пільгова ціна газу встановлюється для кожного виробника окремо, але вона буде значно дешевшою за ринкову», – розповів «Шпальті» в. о. начальника управління агропромислового розвитку у Чернівецькій області Богдан Бойчук.

Він зазначив, що підприємства, які користуються пільговою ціною на газ, зможуть стримати ріст цін на соціальні сорти хліба.

«Регулювання цін — це совкова практика»

Економіст Богдан Сторощук каже, що ціни на продукти в магазинах уже зросли, бо збільшуються витрати. 

«У нас радянське розуміння процесу виробництва. Чому зростає ціна? Бо ростуть витрати. Виробник не може виробляти у збиток. Також він не може безмежно підвищити ціну, це залежить від попиту».

Фото з фейсбуку Богдана Сторощука

Водночас економіст зауважує, що пільга на газ для декотрих підприємств не може стримати цін на продукти. Адже дорожчають інші ресурси. Наприклад, хлібокомбінат закуповує в іншого виробника, який не має пільги на газ, фабрикати за більшою ціною. Тож і кінцевий продукт не може бути дешевшим.

«Регулювання цін — це совкова практика, яка ніколи не давала корисного результату. Вона могла мати тільки дуже короткотривалий позитивний результат у період об’єктивного значного дефіциту певних благ. Скажімо, в період війни, надзвичайних ситуацій, коли ринок не може працювати. Але ми наразі не маємо надзвичайних ситуацій», – зазначив Богдан Сторощук.

Варіанти виходу з ситуації, які пропонує економіст: по-перше, сприяти максимальній демонополізації ринку. По-друге, проводити жорстку грошову кредитну політику, яка не стимулювала б інфляцію. По-третє – розуміти, що є процеси, які неможливо регулювати на регіональному рівні, якщо вони не врегульовані на національному.

Він зазначив, що є об’єктивні закони ринку: виробника не можна змусити працювати в збиток. Тому стримати ціни на продукти зможе лише стабілізація ціни газу на європейському ринку.

 

Коментарі