Новини

В Україні збільшили мінімальний розмір аліментів: на скільки

Це дозволить підвищити правові гарантії належної реалізації права на утримання дітей, які потребують матеріальної допомоги.

Верховна Рада ухвалила зміни до Сімейного кодексу, які збільшать мінімальний розмір аліментів на дитину.

Про це пише Суспільне.

Згідно з документом розмір аліментів, що виплачуватимуть на дитину члени сім’ї та родичі, становитиме не менше 50% прожиткового мінімуму.

Станом на січень прожитковий мінімум для дітей до 6 років становить 2100 гривень та для дітей 6-18 років — 2618 гривень.

«Це дозволить підвищити правові гарантії належної реалізації права на утримання дітей, які потребують матеріальної допомоги зі сторони платника аліментів», — ідеться в пояснювальній записці до документа.

Як повідомляє Громадське, якщо місце проживання чи перебування батьків невідомі, або вони ухиляються від сплати аліментів чи не мають можливості їх надати, то дитині призначать тимчасову державну допомогу. Її розмір визначатимуть з урахуванням матеріального стану сім’ї, але він повинен бути не менше як 50% прожиткового мінімуму.

Довідка

У 2020-му році мінімальний гарантований розмір аліментів на дитину для дітей до 6 років становив 929 гривень, а для дітей від 6 до 18 років — 1159 гривень.

Коментарі