Новини

За фейковими повідомленнями про замінування «Майдану» та «Формаркету» стоїть Росія — СБУ

За останній місяць по всій країні з’являються такі повідомлення.

Служба безпеки України заявила, що за хвилею фальшивих повідомлень про замінування по всій країні стоїть Росія. Про це пишуть у пресслужбі відомства.

Днями в Чернівцях повідомляли про замінування, зокрема торгових центрів «Майдан» та «Формаркет».

Більшість неправдивих повідомлень про замінування приходять із сусідніх пострадянських країн або окупованих територій Донецької та Луганської областей. Відомство вважає, що такими повідомленнями Росія хоче створити умови додаткового тиску на Україну, а також посіяти тривогу та паніку в суспільстві.

Очільник Міністерства внутрішніх справ Денис Монастирський каже, що до поширення фейків залучають і громадян України, які діють із хуліганських мотивів чи заради розваги.
За словами міністра, минулого року у Києві було лише 2 повідомлення про замінування. Цьогоріч їх вже 128. Повідомлення про замінування фіксують по всій Україні.

Зокрема в Чернівцях 20 січня повідомили про замінування ТЦ «Майдан», пише Суспільне. Звідти евакуювали відвідувачів та працівників, але інформація не підтвердилась. А вночі 21 січня 18-річний чернівчанин зателефонував в поліцію й повідомив про замінування цілодобового магазину. За словами юнака, він хотів подивитись, як працюють правоохоронці. Його затримали, тепер йому загрожує до 6 років ув’язнення.
До того ж сьогодні поліцію повідомили про замінування ТЦ «Формаркет», після чого на місце направили всі відповідні служби, пише МБ. Поки там нічого не знайшли.

У Івано-Франківську та Львові також були такі повідомлення. Так, 10 січня у Львові Правоохоронці затримали чоловіка, який повідомив про замінування потягу «Дніпро-Івано-Франківськ». А 21 січня всі школи міста вже вдруге за місяць зупинили навчання через повідомлення про замінування.

СБУ запевнило, що відстежує зловмисників, зокрема завдяки проєктам міжнародної допомоги. У відомстві пишуть, що «анонімні терористи» не зможуть уникнути відповідальності. Зокрема, стаття 259 Кримінального кодексу передбачає покарання за неправдиве повідомлення про підготовку вибуху.

 

Коментарі