Репортаж

«Шкіра горить, зовсім не холодно»: як чернівчани купалися в озері на Водохреще

Люди приходили скупатися сім’ями та фотографувалися у воді.

Щороку 19 січня на Водохреще українці купаються в ополонці. Занурення у крижану воду та освячення — це поширена традиція в Україні.

У Чернівцях для купання визначили два офіційні місця: на озері, що на вулиці Комарова, та на міському пляжі на річці Прут. 

На озері облаштували підхід до води. Тут чергують рятувальники. Цього року є крига, але біля берега вона розтанула.

Черг серед охочих зануритися немає. Час від часу підходять нові люди. Приходять сім’ями, компаніями, у парі, а дехто й сам.

Чернівчанка Наталія Кізима прийшла скупатися з чоловіком. Каже, що робить це вже четверту зиму. 

«У воді затамовую дух, а коли виходжу — настільки класні відчуття! Шкіра горить, зовсім не холодно. Я не загартовуюся, а роблю це просто так. Маю ціль — зануритися у холодну воду на Водохреще, і відтак цілий рік не хворію», — ділиться жінка.

Сергій Негода занурюється у холодну воду на Водохреще вже дванадцятий рік поспіль. Каже, що почав це робити, коли жив на Півночі.

«Відчуття таке, ніби заново народився. Купаюся щороку з 2010-го. Починав на Півночі за тридцятидвоградусного морозу. Там мене навчили, що як виліз із води, в жодному разі не можна витиратися, а треба просто ввібрати воду рушником», — розповів він.

Чернівчанин каже, що ходить купатися на Водохреще, бо є повір’я, що йорданська вода змиває всі гріхи.

«Це свого роду теж жертва — зануритися в ополонку. А ще я не хворію цілий рік, тоді як усі мої рідні хворіють. До речі, вода в цей день має силу. У моїй сім’ї був випадок: дружина пів року не могла завагітніти. На Водохреще пішла зі мною скупатися в ополонці й уже через три тижні каже, що вагітна», — ділиться Сергій Негода.

У воду охочі скупатися заходять по одному. За кожною людиною стежить рятувальник.

За словами чергового матроса-рятувальника Чернівецької міської рятувальної станції парку відпочинку «Жовтневий» Михайла Аілінкий, першим в озері сьогодні скупався спортсмен о 9 ранку.

«Чоловік був на пробіжці, а потім прийшов скупатися. Від ранку постійно тут є люди, які хочуть зануритися у воду. Після служби в церкві, думаю, охочих буде більше», — каже пан Михайло.

Біля місця купання постійно чергує рятувальник. Сьогодні на чергування біля озера зібрали весь рятувальний склад — це 6 осіб. У них є укомплектована аптечка, мотузка, круг. Вода в озері сьогодні має 4 градуси тепла. У ній можна перебувати до хвилини.

У рятувальників були випадки, коли у холодній воді людину починало судомити.

«Іноді люди не розраховують свої сили і заходять у воду. Але можна їм чи ні, не думають. Ми не маємо повноважень заборонити заходити у воду. Навіть рибакам на озері ми не можемо заборонити виходити на лід, коли крига тонка. Але вони не хочуть слухати», — ділиться рятувальник.

Його колега каже, що головне — не пускати у воду багато людей одночасно, аби встигнути за всіма стежити.

«У мене був випадок, коли прийшла до ополонки сім’я: батьки з двома дітьми. Коли хлопчик підійшов до ополонки, посинів. Я побачив це і запитав батьків, чи в нього є проблеми із серцем. Порадив не пускати дитину у холодну воду», — каже він. 

Рятувальники чергуватимуть на озері до кінця дня.

Фото Володимира Гуцула

Коментарі