Новини

Психологічний чинник: експерти назвали головну причину коливань курсу в січні

Курсові коливання пов’язані з геополітичними подіями довкола України та реакцією на них учасників ринку.

Фото: money24.od.ua

На готівковому ринку котирування гривні до долара становлять 28,26 – 28,55. Євро купують за 32,09 гривні, а продають за 32,51 гривні, передає Finance.ua.

У коментарі Економічній правді заступник голови НБУ Юрій Гелетій повідомив, що головною причиною коливання валюти в січні є психологічний чинник. Він пов’язаний із геополітичними подіями довкола України та реакцією на них учасників ринку.

Зокрема він повідомив, що з боку нерезидентів посилився попит на іноземну валюту. З початку року вони продали облігацій на загальну суму понад 5 мільярдів гривень та купили іноземної валюти на суму 264 мільйони доларів.

«Крім загального тренду на відтік капіталу через очікуване посилення кредитно-грошової політики ФРС США (центральна банківська система — авт.), Україна страждає також від ризиків військової агресії РФ після жорстких переговорів НАТО і РФ», — каже аналітик Віталій Мінько в коментарі 24 каналу.

Довідка

За даними Нацбанку, слабшою українська гривня була в травні 2021-го. За всю історію незалежної України долар коливався від 1,83 гривні (у 1996 році) і до 30 гривень (у 2015 році).

Коментарі