Офтоп

Як колишні браконьєри рятують природу: історія тропічних лісів у Кардамонових горах

Колишні браконьєри, які добре обізнані в тропічних лісах, стали захисниками дикої природи.

Фото: The New York Times

Оригінальна публікація The New York Times.

Колись Кардамонові гори у Камбоджі були фортецею червоних кхмерів (населення Камбоджі). Вони були фанатиками комуністичного режиму та жили в цьому регіоні до 1990-х років.

Упродовж десятиліть ізольовані села району не виходили на контакт із зовнішнім світом. Між місцевими жителями сіл та партизанами точилися кровопролитні бої. Водночас місцеві тропічні ліси залишалися незайманим місцем дикої природи у Південно-Східній Азії.

Згодом конфлікти вичерпалися, а тропічний ліс став улюбленим місцем нелегальних браконьєрів, лісорубів та фермерів, які займалися підсічно-випалювальним землеробством.

Фото: The New York Times

Діяльність екологічної організації «Wildlife Alliance»

Упродовж останніх двох десятиліть декілька екологічних організацій почали організовувати кампанії із захисту лісів і дикої природи в цьому районі.

Одна з них — Wildlife Alliance, діяльність якої зосереджена у селищі Чи-Пхат.

Цей населений пункт розташований біля підніжжя Кардамонових гір. Завдяки цьому селище — ідеальне туристичне місце.

Декілька традиційних камбоджійських помешкань перетворили на гостьові будинки. Крім того, тут працюють англомовні гіди, які можуть провести туристів повз зелені пагорби, гірські струмки, пороги та водоспади. Мандрівники також можуть відвідати декілька сільських громад у горах і стародавні кхмерські археологічні пам’ятки.

Тут чоловіки займаються фермерством, жінки збирають урожай, а діти ходять до школи. Однак сучасний спокій значно відрізняється від історії селища. Впродовж багатьох років більшість людей з цієї громади займалася підсічно-випалювальним землеробством або незаконною вирубкою та браконьєрством.

У середині 2000-х років, коли Wildlife Alliance почала допомогати місцевим жителям отримати альтернативні джерела доходу, у Чи-Пхаті почали змінюватися тенденції у сфері екотуризму.

Зокрема фермерів заохотили використовувати кращі методи у веденні сільського господарства, а членів громади згуртували для відновлення ґрунту та посадки корінних порід дерев. Відтоді посадили близько 840 тисяч дерев.

Колишніх браконьєрів, які добре орієнтувалися у лісах та знали все про дику природу тропіків, організовували в групи, навчали та видавали спорядження. Так вони стали захисниками лісу та озброєні патрулюють територію. Вони рухаються як пішки, так і мотоциклами, човнами й у повітрі.

Фото: The New York Times

Нині озброєні групи захищають ліс від браконьєрів та лісорубів.

Корупція та фінансові переваги від нелегальної торгівлі та масштабних проєктів розвитку бізнесу — загроза. Однак усе більше місцевих жителів починають співпрацювати із захисниками природи, тож збереження лісу стає цілком реальним.

Довідка

Wildlife Alliance – одна з основних організацій, яка намагається захищати дику природу. Для цього вона співпрацює з місцевою владою та забезпечує захист близько трьох мільйонів акрів тропічних лісів Кардамонових гір.

Крім того, вона має на меті реалізувати й інші проєкти — лісовідновлення та реабілітацію дикої природи. Члени організації прагнуть залучати місцевих жителів, які раніше незаконно торгували або були змушені цим займатися.

Фото: The New York Times

Коментарі