Репортаж

Гігантські костюми та старі традиції. Репортаж з Маланки-фест 2022 у Чернівцях

Цьогоріч у фестивалі брали участь 32 колективи. Команди у традиційних костюмах і сучасних оцінювали окремо.

15 січня у Чернівцях відбувся фестиваль «Маланка-фест». До Чернівців приїхали колективи з усієї Буковини, також були гості із Харківщини, Хмельниччини та Румунії.

Карнавальна хода розпочалася із площі Філармонії. Так 32 колективи зробили традиційне коло центром Чернівців аби показати себе. Цього року було 17 колективів переберій і 15 у традиційних костюмах.

«Всі заявлені учасники приїхали, ніхто не анулював свої виступи через погоду. Маланкарі роблять два кола центром міста. Перше коло роблять абсолютно усі учасники, аби чернівчани і гості міста із ними познайомилися. Друге коло роблять лише учасники із технікою та костюмами, тобто переберія. Колективи із традиційною маланкою далі виступають на сцені», − розповіла організаторка фестивалю Оксана Лелюк.

Глядачі могли побачити моряків, які смажили порося на фестивалі, циганське шатро, пересувний шпиталь, який «вакцинував» усіх, клоунів та багато інших на карнавальній ході. Та велику увагу звернула на себе команда із села Горбового. Маланкарі вже традиційно виготовляють для фестивалю величезні рухомі конструкції. Цього разу це був символ року – гігантський тигр.

У коментарі «Шпальті» маланкар із Горбового Ігор Сіміон розповів, що робили конструкцію всім колективом протягом двох тижнів.

«Подивіться, шия, голова — все працює на електриці. Рухається колесо машини – рухається і сам тигр, його хвіст, лапи. Ми зробили це за два тижні. Задіяний був увесь колектив, наші дружини, діти, всі мали роботу. Це не дешеве задоволення, але ми це любимо і зраджувати своїм традиціям не будемо. Ми всі змалку робимо це, і не задля перемоги у фестивалі. У нас в селі є своя Маланка 1 січня, до якої ми ретельно готуємося. Приємно, що наша маска збирає погляди людей. Вона дійсно цього року найбільша, всі хочуть із нею сфотографуватися. Це мотивує нас», – розповів маланкар.

Відвідувачка фестивалю Наталія Іонуц каже, щороку старається приїжджати в Чернівці на Маланку. У першу чергу, аби подарувати дітям незабутні емоції.

«Син любить веселу музику, маски, цікаві персонажі. Навіть у таку погоду вийшли, хоча довго тут не будемо. Все подобається, але масштаб не такий, як попередніми роками. Все ж таки минулорічна пауза далася в знаки. Але є і хороші зміни. Помітила менше російськомовної музики, менше пошлих костюмів. Наші фаворити — клоуни. Син сказав, що проголосував би за них», — ділиться буковинка.

Поруч із велетенськими яскравими костюмами, машинами та масками, на Маланці-фест було багато традиційних колективів.

До прикладу, Бабинська маланка. Вони кажуть, їх ніяк не засмучує сусідство із сучасними костюмованими колективами.

«Ми сучасні, і теж любимо ці костюми. Але зі свого боку вирішили продовжити наші старі традиції і показати те, чим жив і живе наш край. У нас дуже гарна традиційна Маланка, своя. Наші козачки, наші діди, які гарно тарахкають, це символ нашого села. Ми раді популяризувати це. У кожному регіоні та в кожному селі є щось своє, старе. Було б чудово продовжувати розповідати про це і не забувати свою історію», — розповіла Оксана Обершт.

Команди у традиційних та сучасних костюмах оцінювали окремо. Загалом визначили шість переможців, по три із кожної категорії. Результати залежать від інтернет-голосування та від думки журі.

Переможцями у категорії «Переберія» став колектив із Вашківців «Несе Галя Воду». Гігантський тигр Горбового – на другому місці, а моряки – на третьому.

У номінації «Маланка» перше місце посів гурт села Бузовиця Кельменецької територіальної громади, друге місце посіла Горбівська маланка, третє — Суховерхівська.

Фото Ігоря Константинюка

 

Коментарі