Новини

В Україні діятиме локалізація в машинобудуванні: що це означає

Упродовж першого року дії закону частка окремих товарів українського виробництва повинна складати не менше 10%.

Фото: agropolit.com

Володимир Зеленський підписав законопроєкт про локалізацію в машинобудуванні. Про це повідомили на сайті парламенту, передає «Економічна правда».

Закон регулює наявність продукції українського виробництва під час держзакупівель. Він набуде чинности через пів року після публікації — 12 липня 2022-го.

На державних тендерах під час купівлі на понад 200 тисяч гривень будуть встановлювати поріг української складової у товарах.

Зміни закупівель стосуватимуться окремих категорій міського транспорту, комунальної техніки, залізничного транспорту, продукції енергетичного машино- та авіабудування.

Зокрема до переліку «локалізованих» товарів входять автомобілі швидкої допомоги, автобуси різних типів, трамваї та тролейбуси, вантажні та спецавтомобілі, електробуси, кузови транспортних засобів, причепи, локомотиви, залізничні вагони, вертольоти, літаки, космічні апарати тощо.

Упродовж першого року дії закону частка цих товарів українського виробництва в держзакупівлях повинна складати не менше 10%. Щороку її збільшуватимуть на 5%, допоки вона не досягне 40% у 2028 році.

Водночас Кабмін має право підвищувати на 10% або зменшувати на 5% вимогу локалізації за конкретною категорією товарів на один рік чи знижувати рівень локалізації.

У початковій редакції законопроєкт порушував зобов’язання України в межах Угоди про асоціацію та Світової організації торгівлі.

Тож у другому читанні урядовці вирішили вивести з-під дії закону товари та послуги, виготовлені у країнах ЄС та СОТ, із якими Україна уклала договори.

Коментарі