Новини

Безробітні можуть отримати майже 100 тисяч на бізнес: кому можна не повертати кошти

Будуть надавати безвідсоткову фінансову допомогу розміром до 15 мінімальних зарплат — 97 500 гривень.

Фото: Depositphotos

З 1 січня 2022-го Мінсоцполітики запустило нову бюджетну програму «Рука допомоги». Відповідно до неї безробітні можуть отримати фінансову допомогу від держави, щоб започаткувати власний бізнес.

Про це повідомляють на сайті відомства.

Зокрема пропонують надавати безвідсоткову фінансову допомогу розміром до 15 мінімальних зарплат — 97 500 гривень. Її можна використовувати тільки для оплати рахунків на придбання необхідного для власної справи обладнання і матеріалів. Однак через три роки підприємницької діяльности кошти необхідно буде повернути.

Сума, яку потрібно повертати, зменшується на розмір сплачених за три роки податків та єдиного соціального внеску.

«Якщо такий підприємець працевлаштує ще двох осіб за направленням центру зайнятости, повертати допомогу державі не потрібно», — ідеться в повідомленні.

На реалізацію програми у держбюджеті передбачили близько 100 мільйонів гривень.

Як отримати допомогу?

Для отримання фінансової допомоги потрібно звернутись із заявою до центру зайнятости за місцем проживання. Там потрібно надати довідку про відсутність судимости та бізнес-план майбутньої справи.

«Розробити бізнес-план допоможуть працівники центрів зайнятости, які надаватимуть учасникам бюджетної програми консультації із започаткування і ведення бізнесу та організовуватимуть для них безкоштовне професійне навчання», — зазначають у міністерстві.

Коментарі