Новини

«Базова підтримка життя»: у школах Чернівців хочуть запровадити новий предмет

Курс надаватиме базові знання старшокласникам щодо першої допомоги під час зупинки серця в людини.

Фото: фб-сторінка управління освіти

Із січня 2022-го в трьох освітніх закладах Чернівців хочуть запустити пілотний проєкт — курс «Базова підтримка життя». Про це повідомляє управління освіти Чернівецької міської ради.

Зокрема новий предмет хочуть запровадити в ліцеї №3 медичного профілю, ліцеї №5 «Оріяна» та ліцеї №12 «Ювілейний». У двох останніх посилено вивчають біологію та хімію.

Курс викладатимуть у старших класах, починаючи з 9-го.

Мета проєкту — надати базові знання старшокласникам щодо першої допомоги під час зупинки серця в людини. Його розробив бойовий медик Орест Палійчук, який був у зоні ООС із 2015-го по 2018-й.

«Сьогодні зупинка серця — найчастіша причина смертности людей у світі. Під час перебування в зоні ООС я більш детально познайомився з міжнародними стандартами щодо допомоги під час зупинки серця. І під час розробки свого проєкту орієнтувався на американсько-канадську систему», — розповів Палійчук.

Сам курс складається з теоретичної й практичної частин. Теоретичну проводитимуть дистанційно. Зокрема учням пропонуватимуть короткі відео, після яких передбачені інтерактивні заняття. Після проходження теорії школярі складатимуть іспит. А вже для практичного заняття формуватимуть групи.

Вже в січні автор проєкту зустрінеться зі школярами згаданих ліцеїв. Якщо курс буде успішним, то його впровадять і в інших освітніх закладах Буковини.

Коментарі