Новини

Медики просять українців під час свят викликати швидку лише в екстрених випадках

Часто екстрена медична допомога в новорічну ніч працює в посиленому режимі.

Фото Чернівецької ОДА

У Національній службі здоров’я попросили українців викликати швидку лише в екстрених випадках під час свят. Медики можуть витратити час на нецільовий виклик, коли допомоги дійсно потребує якась людина. Про це пише пресслужба НСЗУ у Facebook.

Як зазначили у службі, у швидкої допомоги немає вихідних навіть на свята, вона рятує пацієнтів цілодобово. Часто екстрена медична допомога в новорічну ніч працює в посиленому режимі, залучаючи максимальну кількість бригад. Тому медики просять доцільно викликати їх.

«Швидка допомога не приїде лише для того, щоб виміряти тиск чи порекомендувати жарознижувальний засіб. Не приїде, щоб виконати функцію таксі та відвезти людину, яка в змозі самостійно дістатися до лікарні… Але швидка допомога обов’язково приїде до людини, яка потребує невідкладної допомоги», — кажуть у службі.

У НСЗУ нагадують, що надання екстреної медичної допомоги є безоплатним для пацієнта: під час звернення телефоном за номером 103 або до пункту базування бригад, на місці події.
Тут медики розповідають, за яких симптомів треба викликати швидку. А тут НСЗУ каже, як діяти, коли необхідно викликати швидку.

Щоб отримати допомогу, потрібно зателефонувати за номером 103 або це мають зробити близькі, рідні чи навколишні. Пацієнт має право отримати екстрену меддопомогу без декларації з лікарем та без направлення від нього.

Раніше ми писали, за яких симптомів коронавірусу варто викликати швидку.

Коментарі