Новини

Уперше за 35 років: для Чернівецької філармонії придбали новий рояль

Інструмент купили за бюджетні кошти, його встановили в залі органної та камерної музики.

Чернівецькій обласній філармонії придбали високопрофесійний рояль «W.Hoffmann».
Інструмент купили за бюджетні гроші, виділені обласною радою. Його вартість — 1 млн 200 тисяч гривень.
Він слугуватиме у залі органної та камерної музики, що на вулиці Вірменській.

Під час презентації роялю артисти філармонії виконали твори, аби продемонструвати різнобічне звучання інструмента. Зокрема сольний твір, академічний зі скрипкою, джазову обробку «Щедрика» з дарбукою і контрабасом та «Червону руту», яку виконав Андрій Рибарчук.

Як зазначила генеральна директорка Чернівецької обласної філармонії Анастасія Костюк, такого зразка інструмент не закуповували вже близько 35 років, востаннє — 1986-го. 

«Для музикантів це важливо, аби створити якісний культурний продукт. Це гарне звучання та гарні стосунки з гастролерами, які вже ставлять свої вимоги щодо того, на якому вони інструменті будуть грати».

Солістка Чернівецької обласної філармонії, заслужена артистка України Лілія Холоменюк розповіла, що це надзвичайний інструмент.

«До мене приїхав “друг”, у нас із ним почалася любов з першого дотику.  Цей інструмент дійсно спроможний для великих концертних програм, але зо затишком це камерні твори з невеликим складом інструментів до нього. Він реагує на твій дотик, це божественне задоволення».

Лілія Холоменюк каже, що раніше тут був старий рояль, і робити концертні програми на ньому було досить важко, бо він не відтворював половину того, що треба зробити для професійного виконання.

Музичний майстер Володимир Солоджук розповів, що рояль виготовлений на групі «Бехштейн», але називається «W.H.».

«Рояль “W.Hoffmann” знаменитий тим, що виготовлений у ручному індивідуальному виробництві. Нині його роблять у Чехії. Цей рояль якнайкраще відповідає органному залу».

Зазначають, що новий інструмент дозволить запросити у Чернівці виконавців міжнародного та світового рівнів.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі