Новини

Вдвічі більше, ніж у 2020: в Україні цьогоріч провели понад 300 трансплантацій органів

На наступний рік у бюджеті закладено близько мільярда гривень на трансплантацію.

Фото: AdobeStock

В Україні впродовж 2021 року провели понад 300 трансплантацій. Це вдвічі більше, ніж торік та майже вчетверо більше, ніж 2019-го. Про це заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, передає Радіо Свобода.

За словами Ляшка, зараз в Україні діють 26 центрів трансплантації. Всі витрати на операції їм покриває держава. 

«За трансплантацію нирки в Україні лікарня отримує від держави 801 тисячу гривень, печінки – 1, 428 мільйона, серця – понад 2 мільйони гривень, за трансплантацію кісткового мозку від неродинного донора – понад 2,4 мільйона гривень», – каже міністр.

Якщо порівнювати, то за кордоном таке лікування коштує вдвічі більше: 3,5 мільйони гривень за трансплантацію печінки та понад 3 мільйони — кісткового мозку від неродинного донора.

Вам буде цікаво: Чернівецькі фахівці провели першу операцію з трансплантації органів. Буковинцю  трансплантували нирку, яку він віддав сину

Зазначимо, що цьогоріч в країні вперше провели низку трансплантацій, такі як пересадка серця дітям, трансплантація легень, симультанна трансплантація (пацієнту одночасно пересадили серце і нирки).

Наступного року планують врегулювати питання трансплантації тканин, каже Віктор Ляшко. Зокрема на 2022-й у бюджеті закладено 939,5 мільйонів гривень на трансплантацію.

Нагадаємо, що нещодавно Верховна Рада ухвалила зміни до законів щодо трансплантації органів людини. Згоду на донорство можна буде оформити як у паперовому, так і електронному варіанті. Крім того, у законі забрали можливість призначити особу, яка погодиться на донорство після смерти.

 

Коментарі