Новини

Трансплантологія у Чернівцях: тато віддав синові нирку

Це перша операція з трансплантації органів у чернівецьких фахівців і пацієнтів. Через епідситуацію на Буковині її були вимушені проводити у Львівській лікарні.

Marcelo Leal, Unsplash

17 березня на базі Львівської лікарні швидкої медичної допомоги буковинцю провели операцію з трансплантації нирки.

Участь в операції взяв і чернівецький трансплантолог Сергій Бродовський.

У коментарі «Шпальті» він розповів, що нирку трансплантували 40-річному буковинцю. Донором для нього став рідний батько, якому понад 60.

«Пацієнт чекав у черзі близько року. Ми його готували до операції саме у Чернівцях, адже там обласна клінічна лікарня – єдиний медзаклад области, який увійшов до пілотного проєкту МОЗ і став центром трансплантології на Буковині. Ми готували цю пару до операції в нас, але за клінічними показаннями треба було, щоб пацієнт отримав орган швидше. У нас епідситуація не дозволила провести операцію, тож ми поїхали до Львова», — розповів головний позаштатний спеціаліст із трансплантології у Чернівцях.

Лікар додав, що операція пройшла успішно. Це перший досвід трансплантації для чернівецьких фахівців. Тож ця операція стала початком масштабного проєкту з трансплантології в Україні, яку зможуть здійснити й у Чернівцях.

фото Сергія Бродовського

Сергій Бродовський розповів, що чернівецькі лікарі пройшли відповідне навчання й отримали спеціалізацію, а на базі обласної лікарні є потрібне обладнання для проведення цих операцій. Ще частину апаратури мають купити за гроші, які виділить МОЗ на цей проєкт.

Найближчим часом у Чернівцях послуги трансплантації можуть отримати люди, яким це потрібно. Оперувати зможуть пацієнтів не тільки з нашої области, а й з усієї України.

«Має бути направлення від сімейного лікаря, далі його вносять до чек-листу. Ці чек-листи формує трансплантаційний центр, і є така посада — трансплант-координатор. У нас також підготовлені такі координатори, які заводять цих пацієнтів у так звані листи очікування. Всі дані і реципієнтів, і донорів вносять в одну базу – ЄДІСТ (єдина державна інформаційна система трансплантацій). Ця система дозволяє оперативно бачити, де в Україні з’явився донор. У порядку черги вони привязуються до пацієнтів, яким потрібен орган. Проводяться аналізи на сумісність, і якщо все гаразд, назначається планова операція.», —пояснив лікар.

Усі етапи операції відшкодовують за державні кошти.

«Усі хірургічні втручання та післяопераційну реабілітацію буде відшкодовувати держава. Є чіткі тарифи і розцінки щодо виконання різних операцій, наприклад, забору донорської нирки і її пересадки пацієнту. Відповідно до цих тарифів, пілотні центри будуть отримувати відшкодування від держави. Також держава забезпечує післяопераційну реабілітацію, адже там йдеться про питання прийняття імуносупресорів, а це досить дороговартісно».

Чернівецька обласна лікарня до проведення операцій із трансплантології готова. Наразі на базі трансплантаційного центру у місті операції не можуть проводити тільки через обмеження «червоної» зони та погіршення епідситуації.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментарі