Новини

У космос запустили найбільший та найдорожчий телескоп у світі: що він вивчатиме

Його запустили для вивчення народження та процесів еволюції Всесвіту.

Фото: esa.int

Сьогодні, 25 грудня, ракета-носій Ariane V вивела на орбіту найбільший і найпотужніший у світі космічний телескоп James Webb Space Telescope.

Про це повідомила компанія-розробник носія Arianespace.

Телескоп коштує 10 мільярдів доларів. Його запустили для вивчення народження та процесів еволюції Всесвіту. У компанії повідомляють, що він пропрацює щонайменше 5-10 років.

Запуск здійснили о 07:20 за місцевим часом (14:20 за Києвом) з космодрому Куру (Франція). За 27 хвилин після старту телескоп «Джеймс Вебб» відокремився від другого ступеня ракети-носія на висоті приблизно 1,4 тисячі кілометрів. Потім на ньому розкрилися сонячні батареї та антена для зв’язку з Землею.

Незабаром телескоп розпочне приблизно двотижневий процес розгортання своїх антен, дзеркал і протисонцевого екрана у відкритому космосі.

«Джеймс Вебб» досліджуватиме різні об’єкти у Всесвіті в інфрачервоному діапазоні хвиль та продовжуватиме програми «Габбла» і «Спітцера».

Зокрема він вивчатиме склад перших зірок та еволюцію галактик. Телескоп може фіксувати випромінювання об’єктів, які сформувалися приблизно через 100-250 мільйонів років після Великого вибуху.

До завдань телескопа також входить вивчення планетарних систем і пошук ознак існування життя на екзопланетах. Крім того, за допомогою телескопа вчені хочуть зафіксувати найдавніші галактики.

Повний запуск телескопа можна подивитися тут.

Довідка

«Джеймс Вебб» — це спільна розробка Національного аерокосмічного агентства США, Канадського аерокосмічного агентства та Європейського космічного агентства. Його будівництво почалося у 1996 році, проте завершилося на дев’ять років пізніше, ніж планували — у 2016-му.

Бюджет проєкту зріс із 500 мільйонів до 10 мільярдів доларів. Тож «Джеймс Вебб» став найдорожчим космічним телескопом в історії.

Коментарі