Новини

На Дністровській ГАЕС запрацював четвертий агрегат: чому це важливо

Згідно з Енергетичною стратегією держави до 2035 року, Дністровська ГАЕС буде на першому місці у Європі та на шостому — у світі.

Фото: uhe.gov.ua

Укргідроенерго ввело в промислову експлуатацію четвертий агрегат Дністровської ГАЕС.

Про це повідомила пресслужба компанії.

У компанії зазначають, що додаткові 324 МВт підвищать стійкість та надійність енергосистеми України.

Загалом потужність Дністровської ГАЕС сягнула понад тисячу МВт у генераторному режимі та 1684 МВт — у помповому.

«Це визначна подія для всієї галузі, адже за умови значного дефіциту вугілля на складах ТЕС додаткові 324 МВт – це той чинник, який сприятиме енергостабільності та стійкості роботи Об’єднаної енергосистеми», — коментує генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота.

Крім того, будівництво гідроакумуляційної станції на Дністрі дає можливість використовувати надлишки дешевої нічної електроенергії для закачування води в помповому режимі у верхню водойму.

Будівництво ГАЕС є складовою частиною Енергетичної стратегії держави до 2035 року. Вона передбачає, що станція складатиметься із семи гідроагрегатів загальною потужністю 2268 МВт. Згідно з цією стратегією, Дністровська ГАЕС буде на першому місці у Європі та на шостому — у світі.

Підрядник будівництва Дністровської ГАЕС — НВО «Консорціум «Укргідроенергобуд». Більшість встановленого обладнання виготовили на заводах АТ «Українські енергетичні машини».

Нагадаємо, у серпні 2021-го відбувся пробний запуск гідроагрегата №4.

Коментарі