Репортаж

Чернівецька «Спарта» провела західноукраїнський футбольний турнір

У змаганнях узяли участь команди з Борисполя, Львова, Івано-Франківська, Хмельницького та Чернівців.

На Буковині на базі комплексу «Сонячна долина» у Боянах провели черговий футбольний турнір «Sparta winter football fest» серед дітей 6-8 років. У змаганнях узяли участь команди з Борисполя, Львова, Івано-Франківська, Хмельницького та Чернівців. Загалом шість приїжджих та шість місцевих.

Організував турнір футбольний клуб із Чернівців «Спарта».

Як розповів його президент Олег Кердей, це масштаб західноукраїнського рівня. Турнір провели за європейською системою. 

«Учасники змагалися між собою без результатів, турнірних таблиць. Головне — обмін досвідом, розвиток, можливість себе випробувати. Ці змагання створені, аби діти могли себе випробувати на фоні інших шкіл, саме на турнірах відбувається найбільший ріст. Результат не на першому місці», — каже він.

Кожна команда отримала кубок, дитина — медаль, а кращий гравець у команді — подарунок.

Змагання у «Сонячній долині» проводять уже другий рік поспіль. Наступний турнір «Спарти» відбудеться вже після Нового року. 

Організатори кажуть, що тут зручне місце для змагань, а також гарні умови для учасників з інших міст.

Головний тренер семирічних футболістів ФК «Клуб Лева» (Львів) Олександр Новак розповів, що турнір у Чернівцях йому імпонує, бо тут результат і кубки не на першому місці. 

«Подобається організація турніру, бо три дні діти грають велику кількість ігор — одинадцять за цей час. За цей турнір однозначно вони будуть прогресувати, крім того, ти бачиш їхні сильні та слабкі сторони. Можна по ходу турніру попрацювати над помилками, пояснити різні моменти щодо ігрового плану, дисципліни за межами ігрового поля».

За словами Олександра Новака, турніри здебільшого проводять у Львові, але виїзні дають результат.

Тренер команди «Рух» (Львів) Віталій Турій каже, що головна мета турніру для них — аби діти прогресували, показали свою гру і вдосконалювали те, що роблять на тренуваннях.

«Турнір — це краще, ніж тренування, бо діти отримують більше позитивних емоцій та відточують свою майстерність. Перш за все вони повинні отримати задоволення, а вже потім — показувати футбол, який ми від них вимагаємо», — каже Турій.

Тренер команди ФК «Вікторія Вулф» з Івано-Франківська Андрій розповів, що приїхали до Чернівців, аби подивитися, чого варті.

«Гарний турнір, зібралися команди, які варті уваги. Ми часто їздимо на такі змагання. Футбол розвивається, тому проблем із цим немає. Є запрошення із закордону», — розповідає Андрій. 

Крім того, тренери відзначили гарну організацію турніру та умови проживання.

На змагання у Чернівці приїхала також команда з Борисполя. За словами старшого тренера футбольного клубу «Атлант» Ігоря Герасименка, їхня команда часто відвідує престижні турніри. У Чернівці приїхали, аби випробувати нових учасників своєї команди. 

«У нас підійшли нові цікаві діти з потенціалом, а першу нашу команду чекають серйозні турніри. Не вистачає дітей у першу команду, тому ми пробуємо, намацуємо дітей, награємо. Хочу підтягнути когось із них. І цей турнір дасть шанс комусь із цих дітей потрапити в першу команду — тому, хто краще себе проявить. Плануємо поїхати на турнір до Німеччини. Там будуть сильні команди», — каже тренер.

Щодо змагань на Буковині Ігор Герасименко зазначив, що тут можна отримати новий досвід.

«Плануємо приїхати сюди влітку. Є сильні команди. Загалом турнір середнього рівня, якщо говорити про ті, де ми грали раніше. Вважаю, що користь можна отримати в турнірі будь-якого рівня, головне — знати, за чим сюди їдете», — наголошує він.

Юні учасники турніру, попри свій вік — 6-8 років, — уже націлені на високі результати й хочуть наслідувати своїх кумирів всеукраїнського та світового рівня. 

Бориспільчанин із ФК «Атлант» Тимофій Басько займається у футбольній секції рік. Хлопчик каже, що хоче стати сильнішим за Роналду.

Інші юні футболісти вже вибрали, на кого з відомих футболістів хочуть бути схожими: Мудрик, Зінченко, Ярмоленко та Месі.

 

Коментарі