Новини

У Києві відбулися сутички між ФОПами і поліцією через обов’язкові касові апарати

На думку підприємців, обов’язкові касові апарати призведуть до підвищення вартості товарів і послуг.

Фото: ua.news

У Києві біля Верховної Ради відбулися сутички між ФОПами-мітингувальниками, які виступають проти запровадження обов’язкових касових апаратів, і поліцією. Це сталось, бо депутати провалили голосування за те, щоб відтермінувати їх застосування. Про це пише BBC Україна.

Сьогодні депутати Верховної Ради мали розглянути законопроєкт щодо відстрочення застосування касових апаратів. Проте необхідних голосів не знайшлося. Засідання супроводжувалось протестами ФОПів, які переросли у сутички з поліцією. У повідомленні Київської поліції йдеться про те, що під час заходу деякі учасники вдалися до протиправних дій та почали блокувати підходи до Верховної Ради України і кидали піротехніку. Унаслідок вибуху петарди травмувалася жінка — учасниця акції.

Чому люди мітингують
Через те, що депутати не проголосували за законопроєкт, підприємці зі спрощеною системою оподаткування, змушені будуть працювати з касовими апаратами. Вимога діятиме з 1 січня 2022 року
На думку самих підприємців, це призведе до підвищення вартості товарів і послуг. Державна регуляторна служба підрахувала, що впровадження РРО — це додаткові витрати для бізнесу на рівні близько 100 тисяч гривень на рік. У цю суму входить покупка обладнання, його обслуговування, плата за еквайринг, бухгалтера, навчання співробітників та інше.
Як розповідає власниця невеликого підприємства Вікторія у коментарі УНІАН, на касові апарати щомісяця йде близько 10-15 тисяч.

«Це означає, що мені доведеться сидіти без зарплати, або потрібно буде скорочувати когось зі співробітників. Немає у малого бізнесу на сьогодні таких доходів, щоб забезпечити “хотілки” влади. Тому багатьом доведеться збільшувати цінники на товари та послуги. А якщо бізнес за новими цінниками не піде, то вихід один — закриватися».

Але глава Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин каже, що ФОПи бояться касових апаратів через те, що вони дозволять податківцям контролювати реальні обороти бізнесу.

Вони можуть виявитися набагато вищими за заявлені по групах для єдиного податку лімітів.

Але у будь-якому випадку з нового року касові апарати вже не будуть прив’язані до конкретного виду діяльності — їх повинні будуть встановити всі.

 

Коментарі