Новини

Небезпека для журналістів та правозахисників — одна з головних проблем України: ООН

Здебільшого порушників не притягують до відповідальности.

Акція на підтримку Каті Гандзюк/ Фото: УНІАН

Однією з головних проблем України залишається небезпека для журналістів, працівників ЗМІ, блогерів, активістів та правозахисників. Такий висновок зробили в новій доповіді ООН «Громадянський простір і основоположні свободи в Україні», передає Zmina.
Доповідь охоплює відрізок звітів із 2019 по 2021 роки. Загалом на контрольованих територіях ООН зафіксувало 36 випадків нападів, погроз, актів залякування та мови ворожнечі, спрямованих проти журналістів, які працюють над чутливими політичними темами.
Здебільшого порушники не були притягнуті до відповідальности. Це створює відчуття безкарности та призводить до нових нападів, наголошують в ООН.
Крім того, зазначають, що велику кількість нападів за цей час вчинили на правозахисників — 14 інцидентів. Серед них захисники прав жінок, ЛГБТ-активісти, правозахисники, які працюють над питаннями боротьби з корупцією та екології. Особливо небезпечно для них у регіонах.

Водночас є і позитивні новини: ООН відзначила дії українського уряду задля підвищення безпеки активістів і журналістів, а також покращення в забезпеченні громадського порядку під час великих публічних зібрань.
Проте наголосили на тому, що в Україні загалом бракує відповідальности для правопорушників, які вдаються до насильства та погроз щодо правозахисників і правозахисниць, працівників ЗМІ, громадських діячів тощо.

 

Коментарі