Новини

Врятувати від інсульту: львівські лікарі вперше заморозили серце пацієнта

Першим пацієнтом, що пройшов таке лікування, став 62-річний львів’янин, який має одну нирку.

 

Скріншот з відео Олега Самчука

Львівські лікарі вперше заморозили серце пацієнта, щоб вилікувати миготливу аритмію. Про це повідомив Олег Самчук, в.о. генерального директора Першого територіального медичного об’єднання Львова, передає Zaxid.net.

Першим пацієнтом, який пройшов таке лікування, став 62-річний львів’янин.

«Нова для Львова операція називається кріоабляція. Під час неї в серце 62-річного пацієнта ввели рідкий азот із температурою мінус 60 градусів, який убив хворі ділянки серця», – розповів Олег Самчук.

Скріншот з відео Олега Самчука

У 62-річного львів’янина була миготлива аритмія. При цьому він ще й не міг пити кроворозріджувальні препарати, бо має лише одну нирку. Саме тому до операції стан пацієнта був вкрай важкий. Йому загрожував інсульт, але небезпека вже позаду.

Після нього цю операцію зробили ще двом пацієнтам.

Що таке миготлива аритмія

Миготлива аритмія – головна причина виникнення ішемічних інсультів. За неї в передсердя іде імпульс, який змушує стінки неконтрольовано скорочуватися. Ризик виникнення тромбів у такому стані зростає в п’ять разів, а отже, в п’ять разів вищий ризик виникнення інсультів.

Як каже Олег Самчук, зараз з цією хворобою живуть близько 800 тисяч українців. Вона не лікується медикаментозно, але тепер у львівських лікарів є змога заморожувати ділянки передсердя, щоб вони не пропускали до відділів серця хаотичні імпульси. 

«Шанси одужати після такого втручання — 90%», – наголошує лікар.

Раніше ми писали, що у п’яти лікарнях Буковини можна зробити безкоштовну комп’ютерну томографію.

 

Коментарі