Новини

Новонароджених тестуватимуть безкоштовно на 21 хворобу: як це працюватиме у Чернівцях

Наразі в перинатальному центрі Чернівців роблять генетичний скринінг на чотири спадкові недуги.

З наступного року всіх новонароджених в Україні у перший день життя обов’язково тестуватимуть на 21 хворобу. Нині проводять тест на чотири недуги.

У бюджеті на 2022 рік виділили 157 мільйонів гривень на програму медичних гарантів. Із цих коштів покриватимуть витрати на неонатальний скринінг. Про це повідомляє 24 канал.

Довідково: неонатальний скринінг – це комплексне обстеження новонароджених для виявлення спадкових та вроджених захворювань.

Зазначають, що за цю послугу платитиме держава. А для батьків немовлят тестування буде безоплатним.

Як розповіли у Чернівецькому обласному перинатальному центрі, це наказ Міністерства охорони здоров’я, затверджений 29 жовтня 2021 року, про проведення неонатального скринінгу новонародженим дітям. Але його роблять і зараз. Згідно із наказом, лабораторні центри розширять діапазон обстежень на виявлення захворювань.

«Донині ми проводимо всім дітям генетичний скринінг на чотири захворювання: муковісцидоз (МВ), адреногенітальний синдром (АГС), вроджений гіпотиреоз (ВГ) та фенілкетонурію (ФКУ).

Згідно з новим наказом розширили перелік генетичного скринінгу: долучили СМА, скринінг на тяжкий комбінований імунодефіцит, спадкові метаболічні захворювання, на галактоземію I типу тощо», — розповів медичний директор із неонатологічної допомоги КНП «Чернівецький обласний перинатальний центр» Ілля Кошурба.

За його словами, наразі скринінг немовлятам проводять за згодою матері. Лікарі пояснюють, що це таке та навіщо потрібно.

Як роблять тестування: це забір крови з п’ятки новонародженої дитини.

«Основна мета скринінгу — раннє виявлення і раннє втручання у лікування дітей, бо корекція харчування чи лікування дасть змогу бути здоровим немовлям, не пропустити ці проблеми», — зазначив Ілля Кошурба.

Наразі забір матеріалів тесту з Чернівців відправляють на аналізи до Львівського центру медичної генетики. Результати передають до Чернівецького обласного діагностичного центру. 

 

Коментарі