Новини

Верховна Рада закріпила статус капеланів як військовослужбовців: що вони робитимуть в армії

Відтепер вводять такі поняття, як духовно-релігійні потреби, задоволення духовно-релігійних потреб, пастирська опіка і консультування командування з духовно-релігійних питань.

Фото:paparazzza/Shutterstock

Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт про Службу військового капеланства (СВК). Він закріплює самостійний структурний підрозділ військових священників у складі формувань Збройних сил, Нацгвардії та Держприкордонслужби. Про це повідомляють у твіттері Верховної Ради.

Капелани за законом матимуть ті ж соцгарантії, які у військових. Проте вони не отримують зброї та боєприпасів, а також не можуть бути залучені до чергувань, нарядів, проведення службових розслідувань.

Закон визначає, що капелани у військах відповідають тільки за задоволення духовно-релігійних потреб військових службовців.

Також відтепер вводять такі поняття, як духовно-релігійні потреби, задоволення духовно-релігійних потреб, пастирська опіка і консультування командування з духовно-релігійних питань.

В Україні тепер планують створити Міжконфесійні ради з військового капеланства як дорадчі органи при Міністерстві оборони та Міністерстві внутрішніх справ. Закон також передбачає квоти для священників від тієї чи іншої церкви відповідно до потреб військових.

Хто такі капелани

Капеланом або військовим священником може стати громадянин України з вищою богословською освітою, а також священнослужитель зареєстрованої церкви або релігійної організації з мандатом від церкви на капеланську діяльність.

Незалежно від релігії термін капелан загалом використовують у військових організаціях для опису всіх спеціалістів, підготовлених для обслуговування будь-яких духовних потреб.

Коментарі