Новини

ВООЗ вважає «Омікрон» серйозною загрозою: водночас в Україні щепили 35% дорослого населення

ВООЗ закликала країни прискорити темпи вакцинації проти COVID-19.

Фото: Ліга.нет

В Україні повністю щепили від коронавірусу 35% українців, які старші 18 років. 45% отримали перше щеплення. Про це на брифінгу заявив Міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко.
Так, серед вікової категорії 60+ років майже 30% отримали дві дози препарату, а 35% — одну.
При цьому найбільше щеплень за весь час зробили за листопад — 6,5 мільйонів. Загалом від початку вакцинальної кампанії в Україні зробили 24 288 230 щеплень (повністю вакциновані 10 967 700 людей).
Зокрема за вчора, 29 листопада, в Україні щепили 93 970 людей від коронавірусу.

До речі, Ляшко прокоментував і появу нового штаму коронавірусу «Омікрон». Раніше ми писали, що дедалі більше країн активно забороняють подорожі до Південної Африки, щоб стримати новий штам Covid-19. Перше повідомлення про нього ВООЗ отримала саме звідти. В Організації цей штам викликав занепокоєння.

Так, Ляшко розповів, що в Україні наразі не зафіксували новий штам коронавірусу, та запевнив, що до поширення цього варіанту вірусу наша країна готова. Міністр каже, що зараз в Україні використовують ПЛР-системи, які повинні бути ефективними для виявлення нового штаму. Всі зразки, які не відповідають «Дельті», будуть аналізувати у Центрі громадського здоров’я. Ляшко з посиланням на дані ВООЗ зазначив, що наразі невідомо, чи призводить новий штам коронавірусу до більш тяжкого перебігу хвороби.
Проте у ВООЗ вже встигли оцінити глобальний ризик від нового штаму «Омікрон». Його назвали «дуже високим». Новий штам може поширитися на міжнародному рівні, створюючи багато сплесків зараження, які можуть мати важкі наслідки.
Залежно від того, наскільки легко передається цей штам і чи зможе він обійти імунітет, імовірність потенційного подальшого поширення «Омікрону» на глобальному рівні є високою.
Саме тому у ВООЗ закликали країн-членів прискорити темпи вакцинації проти COVID-19.
Яка ситуація з коронавірусом в Україні
В Україні вчора, 28 листопада, зафіксували 5804 нових випадків коронавірусного захворювання. Від ускладнень померли 297 людей, а 10 477 одужали. Шпиталізували 2 082 людей із підозрою чи підтвердженим COVID-19.

Коментарі