Новини

«Про це не можна було розказувати»: У Чернівцях вшанували пам’ять жертв голодоморів

Біля монумента пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій у спільній молитві згадали тих, хто загинув голодною смертю.

Сьогодні, 27 листопада, у Чернівцях вшанували пам’ять жертв голодоморів.

Люди зібралися  біля монумента пам’яті жертв Голодомору та політичних репресій. Тут у спільній молитві згадали тих, хто загинув голодною смертю.

За упокій померлих митрополит Данило разом з іншими священниками провели поминальну панахиду.

«Ці події змушують нас заглянути у минуле. Нехай Господь прийме нашу молитву і наших прадідів помилує, вивершить у своїй славі і дасть їм мир на всю вічність», — сказав митрополит.

Чернівчанка пані Марія каже, що її дідусь і бабуся теж пережили голод повоєнних років.

«Моїх дідусів і бабусю забрали у кінці 1940-х років до чернівецької в’язниці і тут «забили». 6 дітей лишилося без нічого, а з дому все забрали, все понищили. Про ті часи голоду повоєнного не дуже знаю, бо не можна було про це розказувати. Це мене так пече», — слізно розповідає жінка.

Загиблих від голоду пом’янули хвилиною мовчання. А біля монумента поклали лампадки та колоски пшениці.

Також сьогодні о 16:00 буде загальнонаціональна хвилина мовчання. Всі охочі можуть пом’янути жертв Голодомору та запалити у цей час свічку.

Внаслідок геноциду 1932–1933 років, масових штучних голодів 1921–1923 і 1946–1947 років Україна втратила мільйони людських життів.

Від Голодомору у 1932–1933 роках, за даними українських дослідників, демографів, померли близько 4,5 мільйонів людей, переважно селян. Найвища смертність була у 1933 році. Через голод не народилися близько 600 тисяч людей.

2006 року Законом України Голодомор 1932–1933 років був визнаний геноцидом українського народу.

Фото Володимира Гуцула

Коментарі