Офтоп

Звідки походить назва «чорна п’ятниця»? Історія найбільш масштабного розпродажу року: до чого тут золото, раби та футбол?

Хто вигадав термін «чорна п’ятниця», феномен розпродажів у США та світі.

Фото https://unsplash.com

Переклад оригінального матеріалу The Telegraph

Щороку після Дня подяки у США розпочинається наймасштабніший розпродаж. Цьогоріч — це 26 листопада. Велика кількість покупців відправляються у торгові центри або онлайн-крамниці для того, аби купити товари за вигідною ціною.

Такі роздрібні продавці, як-от «Amazon», «Currys PC World», «John Lewis» та «Argos» уже запустили вигідні пропозиції, які діятимуть до Кіберпонеділка.

Але більшість людей не знає про походження феномену «чорної п’ятниці», і що означала ця назва до того, як почала асоціюватися з днем наймасштабнішого розпродажу перед Різдвом.

З чого починалася «чорна п’ятниця»?

Назва спершу асоціювалася з фінансовою кризою, а не розпродажем.

Двоє фінансистів із Волл-Стріт (вулиця у Нью-Йорку, на якій розташована Фондова біржа –ред.) Джим Фіск та Джей Гоулд разом скупили велику кількість американського золота, сподіваючись на загальне зростання цін, яке дозволить продати його й отримати величезний прибуток.

Проте 24 вересня 1869 року, у п’ятницю, яку почали називати «чорною», американський ринок золота обвалився, а дії Фіска і Гоулда призвели до банкрутства верховодів Волл Стріт.

Лише за декілька років період після Дня подяки почав асоціюватися з цією назвою.

Історія «чорної п’ятниці».

Коли магазини у США вели бухгалтерію вручну, вони записували прибуток чорною ручкою, а втрати – червоною.

Вважається, що впродовж більшої частини року бухгалтерія була «червоною», але на наступний після Дня подяки день ставала «чорною», адже саме тоді люди купували велику кількість товарів за зниженою ціною.

У 1800-х роках почали з’являтися чутки, що власники рабовласницьких плантацій півдня США могли купувати рабів за зниженою ціною після Дня подяки.

Фото https://unsplash.com

Хто вигадав термін «чорна п’ятниця»?

У 1950-х роках поліціанти з Філадельфії, США першими пов’язували «чорну п’ятницю» з періодом після Дня подяки. Великі натовпи туристів та покупців приїжджали тоді у місто на футбольний матч між командами флоту та армії США, створюючи хаос і затори на дорогах і здійснюючи крадіжки у магазинах.

У день матчу поліціанти не могли взяти вихідний. Натомість вони працювали понаднормово для того, щоб контролювати ситуацію. Зрештою, цей день почали називати «чорною п’ятницею».

У середині 1980-х років цей термін став відомим, а роздрібні продавці прив’язали його до розпродажу після Дня подяки.

Сьогодні «чорна п’ятниця» – найбільша шоппінг-подія у США. Велика кількість магазинів продають певний перелік товарів за зниженими цінами для того, щоб підвищити прибутки та розпочати сезон торгівлі перед новорічними святами.

Феномен продажів під час «чорної п’ятниці» у США

Розпродажі у листопаді були популярними у США до того, як поліціанти у Філадельфії вигадали термін «чорна п’ятниця».

1924 року магазин «Macy’s» запустив відомий парад до Дня подяки у Нью-Йорку, щоб заохочувати людей здійснювати покупки у магазинах наступного дня після свята.

День шоппінгу набув популярности у 1930-х роках, незважаючи на те, що роздрібні продавці зазнавали збитків через Велику депресію.

Президент Франклін Делано Рузвельт вирішив перенести дату святкування Дня подяки на тиждень раніше, ніж зазвичай, сподіваючись, що дохід від продажів товарів допоможе покращити економіку США. Рішення Рузвельта спричинило хаос по всій країні, оскільки половина штатів перейшла на нову дату, а решта залишилася на старій. Конгрес зрештою вирішив цю проблему 1941 року, призначивши свято на четвертий четвер листопада.

Сьогодні мільйони американців ходять по магазинах та здійснюють покупки онлайн у пошуках найбільш вигідних угод; роздрібні продавці зазвичай продовжують розпродаж на всі вихідні, завершуючи його у Кіберпонеділок.

фото https://unsplash.com

Коли Чорна п’ятниця з’явилася у Великобританії?

Онлайн-магазин «Amazon» представив концепт «чорної п’ятниці» у Великобританії 2010 року, пропонуючи знижки та вигідні угоди покупцям.

2013-го супермаркет «Asda», який належить американській компанії «Walmart», провів розпродаж у «чорну п’ятницю». У результаті акція спровокувала хаос, адже покупці буквально влаштовували бійки за телевізори та інші гаджети. Після цього все більше роздрібних продавців у Великобританії почали організовувати масштабний розпродаж у «чорну п’ятницю».

Незважаючи на те, що деякі компанії, як-от «Ikea» та «Marks and Spencer» не беруть участь у безумстві розпродажу, багато роздрібних продавців отримують вигоду від збільшення продажів та підвищення прибутків.

«Чорна п’ятниця» по всьому світу

Окрім Великобританії та США, розпродаж у «чорну п’ятницю» організовують і в інших країнах світу, серед яких Бразилія, Індія, Франція, Норвегія, Румунія та Німеччина.

У Мексиці, наприклад, її називають «El Buen Fin», що у перекладі означає «хороший кінець», а от в Об’єднаних Арабських Еміратах магазини пропонують знижки у день, який вони називають «біла п’ятниця».

У Китаї святкують власний день шоппінгу, День Холостяків, який припадає на 11 листопада. У 1990-х роках це свято було «антиднем Святого Валентина» для холостяків. Наступного після нього дня магазини почали організовувати розпродаж, який триває 24 години.

 

Коментарі