Новини

Для військовослужбовців підвищать пенсії: коли й для яких категорій

Щоб отримати соціальну допомогу, потрібно звернутися до військового комісаріату за місцем прописки.

Наступного року для українських військових підвищать пенсії. Про це повідомляє «НВ Бізнес».

Їх виплату регулює Закон України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Призовники

Для тих військових пенсіонерів, яким до початку бойових дій на Сході припинили виплату пенсій на час служби, у разі звільнення виплачуватимуть пенсію з урахуванням загальної вислуги років. Якщо новий розмір пенсії буде меншим, ніж був до призову, то суму виплати залишать незмінною.

Учасники бойових дій

З 1 грудня учасникам бойових дій (УБД) зроблять надбавку 25% від прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. Вона становитиме 484 гривні.

Улітку Кабмін затвердив мінімальну виплату для учасників бойових дій. Вона повинна бути не меншою 210% прожиткового мінімуму або не менше ніж 3893 гривні. Доплату встановлять у тому разі, якщо розмір виплати є меншим мінімальної.

Особи з інвалідністю внаслідок війни отримуватимуть 650% пенсійного мінімуму для першої групи інвалідности (12 051 гривня), для другої групи — 525% або 9734 гривні, для третьої групи — 360% мінімальної пенсії або 6674,40 гривень

Індексацію військових пенсій проведуть наступного року.

Пенсія у зв’язку з втратою годувальника

З 1 січня 2022 року розмір пенсії у зв’язку з втратою годувальника, який захищав Україну на Донбасі, становитиме не менше 7800 гривень (зараз отримують до 6100 гривень).

Цю пенсію зможуть отримати:

— непрацездатні батьки та дружина (чоловік), якщо вони після смерти годувальника втратили джерело коштів для існування;

— непрацездатні батьки та дружина (чоловік) військовослужбовців;

— діти загиблого батька.

Щоб отримати соціальну допомогу, потрібно звернутися до військового комісаріату за місцем прописки. Там видадуть потрібне документальне підтвердження причини смерти у формі висновку військово-лікарської комісії.

Коментарі