Новини

В Україні відзначають День гідности та свободи

Свято встановлене згідно з Указом Президента від 13 листопада 2014 року.

День гідности та свободи відзначають щороку 21 листопада на честь початку двох революцій: Помаранчевої та Революції гідности.

У Чернівцях покладуть квіти до пам’ятника Героям Буковинського куреня та до стіни пам’яті загиблих на Сході Героїв України. А також прочитають молебень.

З цієї нагоди Президент України Володимир Зеленський привітав українців.

«Ми відзначаємо сьогодні День гідности та свободи. Свято, яке показує, що для нас гідність і свобода – це свято. Це наше повітря. Ні. Це не звучить занадто гучно. Коли хтось вирішує перекрити нам повітря – ось тоді буває занадто гучно. Коли влада не чує український народ – тоді буває занадто гучно», – зазначив Президент України.

Сьогодні в Україні відбуватимуться традиційні меморіальні заходи: молебні, покладання квітів, панахиди у церквах. У Києві 7-ий рік поспіль на алеї Героїв Небесної сотні відбудеться молебень. Тут же буде запущено флешмоб «Бути гідним», який запропонує ділитися власними враженнями про ті події, про свій досвід у соцмережах.

Нагадаємо, 21 листопада 2013 року розпочалися перші протестні акції української громадськости у відповідь на рішення тодішньої влади щодо припинення курсу на євроінтеграцію та скасування процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Знехтування законодавчо закріпленими пріоритетами зовнішньої політики України, якими власне і була Угода про асоціацію між Україною та ЄС, викликала обурення українців.

Свято встановлене згідно з Указом Президента від 13 листопада 2014 року.

Коментарі