Новини

«Революція має бути в серці»: День Гідности та Свободи у Чернівцях. Як це було

Рідні та близькі загиблих поклали квіти та лампадки до стіни героїв України, щоб вшанувати пам’ять про них.

Сьогодні, 21 листопада, з нагоди святкування Дня Гідности та Свободи України — дати початку двох революцій – 2004 та 2013 року, чернівчани вшанували пам’ять загиблих на революції героїв України.

Спочатку поклали квіти до пам’ятника Героям Буковинського куреня. Супроводжував дійство військовий оркестр.

Опісля буковинці вирушили ходою до Центральної Площі, де лунав гімн України, виступили представники Української православної церкви.

«Свобода це один із станів, який потребує жертв. Є таке гасло, яке я кажу на фронті. Якби ми не гинули, ми б загинули», — розповів священик Василь Гасинець.

Рідні та близькі загиблих поклали квіти та лампадки до стіни героїв України.
Після цього, виступив учасник АТО, голова Чернівецького громадського об’єднання «Майдан» Сергій Николайчук.
Він наголосив, що причиною обох майданів — Помаранчевої революції та Революції гідности стала брехня влади, з якою не погодилися українці.

«Майдан є тим запобіжником, який завжди забезпечував справедливість. Сподіваюся він буде таким і для сьогоднішньої влади, щоб ми не чули брехні та завжди рухалися в тому напрямку, який потрібен українській нації», — наголосив Николайчук.

Також з промовою виступив син героя України Василя Аксенина Юрій Аксенин.

«Майдан це енергія. І як будь-яка енергія, він нікуди не дівся, він передається від людини до людини від серця до серця. Наша країна з кожним роком усе сильніша», — каже активіст.

Дружина героя Олександра Щербанюка Наталія Щербанюк висловила своє обурення байдужим ставленням суспільства до подій революції. Жінка розповіла, що почула як сусіди говорили про те, що не знають значення цього дня та не розуміють навіщо його святкувати.

«Коли чуєш такі слова, охоплює безмежна злість. Але я знаю, що злість це останнє, що повинно нас рухати. Революція свободи та гідності повинна в першу чергу бути в наших серцях та думках. Про яку свободу можна говорити людині, якщо в неї мислення раба. Якщо її не буде в серці, но ні про яку свободу не може бути й мови», — заявила дружина героя України.

А в коментарі Шпальті один із учасників події Орест Палійчук розповів, що прийшов сьогодні, бо брав участь ще в чернівецькому Майдані 2013 року.

«Цей день потрібно пам’ятати, аби смерті загиблих героїв не були даремні. Ми маємо постійно про них згадувати та освітлювати тему революції. Якщо не повторювати це щороку, про це можна забути».

Фото Володимира Гуцула

Коментарі