Новини

Вирішення конфлікту замість суду: в Україні ухвалили закон, що визначає медіацію. Розповідаємо що це таке

Медіація може використовуватися в будь-якій сфері задля вирішення конфлікту замість судового врегулювання. 

Фото: sebastian-herrmann, unsplash.com

Сьогодні, 16 листопада, Верховна Рада України ухвалила у другому читанні законопроєкт «Про медіацію». Тепер у законі передбачатиметься можливість добровільного позасудового врегулювання конфлікту за допомогою посередника — медіатора. Таку практику вже використовують в Україні, тепер — і на законодавчому рівні. Про це йдеться на сайті парламенту.

Серед іншого, закон вперше визначає правові засади та порядок проведення медіації, принципи медіації, статус медіатора, а також вимоги до його підготовки.

Відтак, за законом, медіатором може стати будь-яка фізична особа, яка має вищу освіту та пройшла базовий курс підготовки в Україні або за кордоном. Навчання у сфері медіації забезпечуватимуть заклади освіти, а також спеціальні організації, зокрема об’єднання медіаторів.

Зазначимо, що медіація проводиться тільки за взаємною згодою двох сторін та за умови незалежності та неупередженості медіатора.

Що таке медіація

Медіатори вже давно працюють в Україні та пропонують свої послуги, проте, до цього в них не було спеціального закону, який б визначав їхню діяльність. Медіація доволі часто використовується при вирішенні бізнес-суперечок, практично в усіх регіонах України послугами медіаторів користуються торгово-промислові палати. 

Також в Україні розвивається сімейна медіація. Медіатори на волонтерських засадах працюють з міськими та регіональними центрами сім’ї та молоді, де допомагають вирішувати сімейні конфлікти, зокрема й ті, що стосуються визначення місця проживання дитини при розлученні батьків. 

Медіація як метод врегулювання суперечок може використовуватися в особистому житті, бізнесі, навчальних закладах (зокрема у школах), а також для вирішення конфліктів замість судового врегулювання

Хто такий медіатор

Медіатор — людина, яка керує дискусією, але не представляє жодну зі сторін. Він розробляє модель питань кожній зі сторін, попередньо опрацювавши сценарій розмови й пояснивши учасникам техніку постановки питань. Основна мета — спонукати сторони до самостійного аналізу конфліктної ситуації. Медіатор потрібен для модерації бесіди, тому що при вирішенні конфлікту люди можуть часто вдаватися до агресії, звинувачувати один одного. 

Є також варіант, за якого медіатор майже не бере участь в спілкуванні. Тоді його основне завдання — уважно слухати та перефразовувати співрозмовників.

 

Коментарі