Новини

На саміті у Глазго ухвалили Кліматичний пакт. Що це дасть і чи допоможе зупинити потепління?

Його мета – досягти максимального скорочення викидів парникових газів у атмосферу до 2030 року.

Фото Abhishek Pawar, unsplash.com

Учасники міжнародного кліматичного саміту в Глазго COP26 підписали підсумкову угоду, яка має на меті максимально скоротити викиди парникових газів в атмосферу до 2030 року. Документ підписали делегації майже 200 країн ввечері 13 листопада.
Зазначають, на думку багатьох експертів, запропоновані для цього заходи є недостатньо амбітними. Про це пише BBC.
Документ увійде до історії як Кліматичний пакт Глазго.
Ключові пункти пакту:
– поступове скорочення обсягів використання вугілля, як найбільш руйнівного для екології викопного палива;

– аналіз виконаної роботи на більш регулярній основі;
– збільшення фінансової допомоги бідним країнам та країнам, що розвиваються, для боротьби зі зміною клімату.

Зазначають, що це перша в історії угода, яка містить чіткий план скорочення використання вугілля, яке є найбільш руйнівним для екології викопним паливом. Спочатку в документі йшлося про швидке припинення використання вугілля, але Індія висловила протест, наполягаючи на поетапній відмові. Зрештою пропозиція Індії увійшла до фінального документа попри критику багатьох країн Заходу. Також Кліматичний пакт передбачає скорочення викидів та виділення коштів країнам, що розвиваються, які допоможуть їм адаптуватися до кліматичних змін. Окрім того, країни зобов’язалися покласти край вирубці лісів до 2030 року.
На зустріч не приїхали делегації найбільших міжнародних гравців — Росії та Китаю.
Також США в особі президента Джо Байдена не представили на саміті чіткої програми дій, оскільки американська адміністрація досі не може досягти повної підтримки у сенаті з кліматичних питань.

Президент України Володимир Зеленський взяв участь у саміті.

Що таке COP26
Конференція Організації об’єднаних націй з питань зміни клімату Conference of the Parties 26 (COP26) – щорічна зустріч на найвищому рівні, де представники майже 200 країн обговорюють проблеми зміни клімату і погоджують умови, щоб не допустити глобальну катастрофу. Цьогоріч вона проходила з 31 жовтня по 12 листопада у Глазго (Велика Британія) та стала 26-ю зустріччю членів Рамкової конвенції Організації Об’єднаних Націй про зміну клімату і третьою нарадою сторін Паризької угоди. Конференція мала відбутися в листопаді 2020 року, але її відклали на рік через пандемію COVID-19.

 

Коментарі