Новини

Уперше за 10 років: українська школярка перемогла в міжнародному конкурсі з нейронаук

Це найкращий результат України за останні 10 років участи в конкурсі.

Фото: Ukrainian Brain Bee, Facebook

Одинадцятикласниця Вікторія Виджак, яка навчається в одній із київських шкіл, здобула перемогу в міжнародному конкурсі з нейронаук «International Brain Bee». Про це повідомляє пресслужба Інституту фізіології імені Олександра Богомольця.

Крім цього, їй дали спеціальний приз за найвищий результат у галузі нейроанатомії та нейрогістології. Це найкращий результат України за останні 10 років участи в конкурсі.

«Вікторія Виджак, учениця 125-ї школи Києва, стала кращою мозкознавицею світу, виборовши перше місце у міжнародному змаганні з нейронаук «International Brain Bee», що відбулося в межах віртуальної конференції Американського товариства нейронаук (Society for Neuroscience)», — розповідають в Інституті.

Змагання відбувалося в онлайн-режимі. Україну представляли переможці національного нейроконкурсу Остап Шийка і Вікторія Виджак. Вони змагалися з кращими мозкознавцями з 31 країни.

«Учасники відповідали на складні теоретичні запитання, визначали структури на зображеннях препаратів мозку, встановлювали діагнози пацієнтів за відеозаписами та історією хвороб. А фінальним етапом були відповіді на запитання перед журі з провідних науковців світу, де наші чемпіони дісталися до п’ятірки кращих», — ідеться в повідомленні.

За результатами змагань Вікторія виборола перше місце, а друге і третє зайняли Ентоні Клоновські з Канади й Ахмед Адам Бін Разман із Малайзії.

Довідка

Конкурс «International Brain Bee» заснував у США професор американського Університету Меріленда Норберт Мислінський. За його словами, переможці міжнародного змагання в майбутньому зможуть знайти шляхи лікування більш ніж тисячі неврологічних та психічних розладів, від яких страждають люди.

Змагання підтримують найбільші світові організації: Міжнародне товариство вивчення мозку (IBRO), Федерація європейських товариств нейронаук (FENS), Американська психологічна асоціація (APA) та інші.

В Україні національні змагання координують Українське товариство нейронаук, ГО «Ноосфера» та Національний центр «Мала академія наук України».

Коментарі