Новини

До цього тільки чоловіки: Папа Римський призначив жінку на найвищу посаду серед чиновників Ватикану

Посада сестри Рафаелли дасть їй основну роль в управлінні містом-державою.

Фото: AP

Папа Римський Франциск уперше призначив жінку на високу посаду у Ватикані. Про це пише The Tablet.

52-річна сестра Рафаелла Петріні стала першою жінкою, яку призначили генеральним секретарем губернаторства. Вона зайняла посаду в державній адміністрації міста-держави, яку традиційно обіймає єпископ. Вона стає найвищою жінкою-чиновницею у Ватикані.

Посада сестри Рафаелли дасть їй основну роль в управлінні містом-державою, до якого входять музеї Ватикану, поліція, департамент охорони здоров’я, пошта та аптека.

Рафаелла Петріні Фото: AP

Призначення сеньйори Рафаелли є ще однією спробою Франциска встановити гендерну рівність серед лідерів Ватикану, які переважно є чоловіками. Впродовж свого понтифікату він досягав повільного, але стабільного прогресу.

Призначення Франциска

Виконуючи свої плани у досягненні гендерної рівности, у лютому 2021 року Папа призначив сестру Наталі Беккар першою жінкою підсекретаркою в офісі Синоду єпископів. Це також посада, яку зазвичай займає єпископ, і це відкрило їй шлях для голосування на майбутніх зборах єпископів.

Крім цього, сестру Алессандру Смеріллі обрали тимчасовою секретаркою Дикастерії Святого Престолу зі сприяння цілісному розвитку людини, що зробило її першою жінкою, яка обіймала другу посаду в Римській курії. У серпні 2020 року Франциск обрав шістьох жінок до ради, які наглядають за фінансами Святого Престолу.

Папа також обрав перших жінок, які будуть наглядати та консультувати департаменти Ватикану. Крім цього, Франциск призначив першу жінку заступницею директора пресслужби Святого Престолу, а влітку він додав до Папської академії наук ще жінок-вчених, зокрема і трьох нобелівських лавреаток.

Коментарі